Hladni dnevi so kot nalašč za pripravo peciva, ki se v ustih dobesedno stopi in napolni dom s prijetnim vonjem po kakavu in toplini.

To čokoladno pecivo je mehko, sočno in bogato – tako dobro, da ne bo ostalo dovolj dolgo, da bi se utegnilo stopiti. Preprost recept, ki vedno uspe in navduši čisto vsakega ljubitelja čokolade.

Sestavine

Za biskvit:

  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja
  • ščep soli
  • 1 vanilijev sladkor
  • 200 ml mleka
  • 80 ml olja
  • 30 g temnega kakava
  • 190 g moke
  • 8 g pecilnega praška

Za preliv:

  • 200 ml mleka
  • 1 žlica kakava

Za kremo:

  • 300 ml sladke smetane
  • 250 g mascarpone sira

Za čokoladni obliv:

  • 200 ml sladke smetane
  • 200 g jedilne čokolade

Priprava

  • Pripravite biskvit. V večji skledi zmešajte jajca, sladkor, sol in vanilijev sladkor. Stepajte, da masa postane svetla in penasta. Dodajte mleko in olje, nato postopoma vmešajte kakav, moko in pecilni prašek. Mešajte le toliko, da dobite gladko, sijočo maso.
  • Pecite. Zmes vlijte v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Pecite pri 180 °C približno 20 minut, dokler se pecivo ne zapeče in rahlo naraste.
  • Pripravite kakavov preliv. V kozici segrejte mleko in dodajte žlico kakava. Premešajte, da se kakav raztopi. Še toplo pecivo prepikajte z vilico in ga prelijte s kakavom – to mu bo dalo neverjetno sočnost.
  • Pripravite kremo. Stepite sladko smetano, nato dodajte mascarpone in z mešalnikom premešajte do gladke, rahle kreme. Namažite jo po ohlajenem pecivu.
  • Pripravite čokoladni obliv. Sladko smetano segrejte skoraj do vretja, nato vanjo dodajte koščke čokolade. Mešajte, da dobite gladko čokoladno glazuro, in jo prelijte čez kremo.
  • Ohladite in postrezite. Pecivo postavite v hladilnik za nekaj ur, da se plasti lepo povežejo. Režite na kocke in uživajte v popolni čokoladni harmoniji.

Video recept

Nasvet

Za še bolj intenziven okus dodajte v biskvit žličko ruma ali kave. Če imate radi dodatno teksturo, posujte vrh s sesekljanimi lešniki ali mandlji, preden se obliv strdi.

To čokoladno pecivo je prava zimska klasika – preprosto za pripravo, mehko kot oblak in bogato z okusom. Postrezite ga ob skodelici toplega kakava ali kave in pustite, da vas prevzame občutek popolne sladke tolažbe.

Recept: Okusna čokoladno-bananina sladica, ki vas bo sezula!


Zadnji prispevki

Prejšnji članekDve priljubljeni pijači, ki lahko povečata tveganje za zamašene arterije (žile)
Naslednji članekOptična iluzija: V kuhinji se nekje skriva mačka, jo lahko najdete?