Špageti z bolognese omako so ena najbolj priljubljenih jedi na svetu, a po mnenju italijanskih kulinaričnih strokovnjakov vsi delamo eno pogosto napako. Večina ljudi namreč uporablja napačno vrsto testenin.

V Italiji tradicionalno bolonjsko omako – ragù alla bolognese – nikoli ne postrežejo s špageti. Prava izbira so tagliatelle, sveže testenine z ravnimi, nekoliko širšimi trakovi, ki zaradi svoje oblike bolje zadržijo bogato mesno omako. Tako se ta lepše porazdeli in okus jedi pride bolj do izraza.

Zgodovina bolonjske omake

Koreni te jedi segajo v konec 18. stoletja, ko je kuhar Alberto Avisi pripravil ragù v mestu Imola, nedaleč od Bologne. Postregel ga je tamkajšnjemu kardinalu Barnabasu Chiaramontiju, ki je kasneje postal papež Pij VII.

Danes je uradni recept za ragù alla bolognese shranjen v Accademia Italiana della Cucina v Bologni, kjer strogo varujejo tradicijo – vključno z izbiro pravih testenin.

Domače tagliatelle

Če bi se radi držali prave italijanske tradicije, vam predstavljamo odličen recept za domače tagliatelle.

Sestavine

  • 400 g gladke moke
  • 100 g pšeničnega zdroba (durum)
  • 16 rumenjakov (približno 300 g)
  • 1 celo jajce

Delate to napako pri bolognese omaki? Italijani vam tega ne bi oprostili

Postopek

  1. V večji skledi zmešajte moko in zdrob (50 g moke pustite ob strani). Na sredini naredite jamico in vanjo ubijte rumenjake ter jajce.
  2. Z vilico ali prsti mešajte, da se sestavine povežejo. Če je testo preveč lepljivo, postopoma dodajajte preostalo moko.
  3. Testo močno gnetite 7 do 10 minut, dokler ne postane gladko in prožno.
  4. Razdelite na dve kroglici, ovijte ju v folijo in pustite počivati v hladilniku eno uro.
  5. Ohlajeno testo razvaljajte v dolg, ozek trak debeline približno 1 cm, nato pa ga večkrat
  6. prepognite in razvaljajte s strojčkom za testenine.
  7. Širino valjanja postopoma zmanjšujte, dokler ne dobite plošče debeline 6–8 mm. Režite na dolžino približno 30 cm.
  8. Tagliatelle narežite na približno 8 mm široke trakove.

Naslednjič, ko vas zamika bolonjez, raje posezite po tagliatellah. Vaši brbončice vam bodo hvaležne.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKdaj posumiti na visok krvni tlak? Prepoznajte prve znake, preden bo prepozno
Naslednji članekNaravni pripravki, s katerim boste zatrli listne uši na vašem vrtu v hipu