Špageti z bolognese omako so ena najbolj priljubljenih jedi na svetu, a po mnenju italijanskih kulinaričnih strokovnjakov vsi delamo eno pogosto napako. Večina ljudi namreč uporablja napačno vrsto testenin.
V Italiji tradicionalno bolonjsko omako – ragù alla bolognese – nikoli ne postrežejo s špageti. Prava izbira so tagliatelle, sveže testenine z ravnimi, nekoliko širšimi trakovi, ki zaradi svoje oblike bolje zadržijo bogato mesno omako. Tako se ta lepše porazdeli in okus jedi pride bolj do izraza.
Zgodovina bolonjske omake
Koreni te jedi segajo v konec 18. stoletja, ko je kuhar Alberto Avisi pripravil ragù v mestu Imola, nedaleč od Bologne. Postregel ga je tamkajšnjemu kardinalu Barnabasu Chiaramontiju, ki je kasneje postal papež Pij VII.
Danes je uradni recept za ragù alla bolognese shranjen v Accademia Italiana della Cucina v Bologni, kjer strogo varujejo tradicijo – vključno z izbiro pravih testenin.
Domače tagliatelle
Če bi se radi držali prave italijanske tradicije, vam predstavljamo odličen recept za domače tagliatelle.
Sestavine
- 400 g gladke moke
- 100 g pšeničnega zdroba (durum)
- 16 rumenjakov (približno 300 g)
- 1 celo jajce
Postopek
- V večji skledi zmešajte moko in zdrob (50 g moke pustite ob strani). Na sredini naredite jamico in vanjo ubijte rumenjake ter jajce.
- Z vilico ali prsti mešajte, da se sestavine povežejo. Če je testo preveč lepljivo, postopoma dodajajte preostalo moko.
- Testo močno gnetite 7 do 10 minut, dokler ne postane gladko in prožno.
- Razdelite na dve kroglici, ovijte ju v folijo in pustite počivati v hladilniku eno uro.
- Ohlajeno testo razvaljajte v dolg, ozek trak debeline približno 1 cm, nato pa ga večkrat
- prepognite in razvaljajte s strojčkom za testenine.
- Širino valjanja postopoma zmanjšujte, dokler ne dobite plošče debeline 6–8 mm. Režite na dolžino približno 30 cm.
- Tagliatelle narežite na približno 8 mm široke trakove.
Naslednjič, ko vas zamika bolonjez, raje posezite po tagliatellah. Vaši brbončice vam bodo hvaležne.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira