Ko paprike začnejo rdečeti na vrtovih, je to zanesljiv znak, da prihaja čas za pripravo ajvarja – ene izmed najbolj priljubljenih oblik ozimnice. Ta bogata, žametna omaka iz rdeče paprike in jajčevcev ni le priloga, temveč prava kulinarična poslastica.

Ajvar ima svoje korenine na Balkanu, a vsaka regija – celo vsaka družina – ima svoj skrivni recept in način priprave. Nekateri prisegajo na dodatek pekoče paprike, drugi pa na dolgotrajno mešanje, ki ustvari popolnoma svilnato teksturo. Poglejte, katerega smo za vas izbrali mi.

Sestavine

  • 10 kg rdečih paprik
  • 5 kg jajčevcev
  • 5 strokov česna
  • olje po potrebi
  • sol po okusu

PREBERITE TUDI: Pečena paprika, priloga, ki ne sme manjkati pri žaru

Priprava

Pečenje in lupljenje paprik

Paprike dobro operite, osušite in specite. Ko so še rahlo tople, jih olupite – nikar ne čakajte, da se popolnoma ohladijo, saj se bo lupina težje ločila. Dajte jih v vrečko ali pokrito posodo, da se čez noč odcedijo.

Priprava jajčevcev

Jajčevce prav tako specite, olupite in pustite, da se odcedijo.

Mletje in kuhanje

Paprikam in jajčevcem odstranite semena, nato pa jih zmeljite. Zmes dajte v veliko ponev ali kotel in začnite kuhati na zmernem ognju. Dodajte nasekljan česen, sol in olje po občutku. Občasno premešajte, da se ajvar ne prime dna.

Kdaj je ajvar gotov?

Pravi trenutek prepoznate, ko zmes postane gosta in žlica za sabo pusti sled, ki se počasi zapolni.

Polnjenje kozarcev

Kozarce predhodno operite in ogrejte v pečici. Še vroč ajvar nalijte vanje, zaprite, zavijte v odejo ali brisačo ter pustite, da se počasi ohladijo.

Shranjevanje

Kozarce hranite na hladnem in temnem mestu, kjer vas bodo razveseljevali vse do naslednje sezone.

Pozabite na majonezo: To je skrivna sestavina, zaradi katere bo tunina solata vrhunska!


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe vam je ostal pire krompir, lahko iz njega pripravite tole slastno jed
Naslednji članek6 načinov, kako lahko vročinski val resno vpliva na vaše duševno zdravje