Domači prijatelj je klasika, ki ne razočara. Mehko testo, hrustljavi orehi, sladke rozine in koščki čokolade ustvarijo popolno kombinacijo okusov, ki je primerna za vsak trenutek – od popoldanske kave do praznične mize. Priprava je preprosta in ne zahteva posebnih tehnik, rezultat pa je vedno enak: slasten, rahlo sočen kos peciva, ki kar izgine s krožnika.
Sestavine
- 4 jajca
- 250 g sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 400 g moke
- 1 pecilni prašek
- 150 g margarine ali masla
- 125 ml mleka
- 100 g čokolade (nasekljane ali kapljic)
- 100 g nasekljanih orehov
- 100 g rozin (po želji lahko zamenjate s suhim sadjem: brusnice, marelice …)
Postopek
- V večji posodi stepite jajca, dodajte sladkor in vanilin sladkor ter stepajte, dokler zmes ne postane svetla in penasta.
- Margarino stopite (v mikrovalovni pečici ali na štedilniku), nekoliko ohladite in primešajte k jajčni zmesi.
- Dodajte mleko, nato pa še moko, ki ste ji prej primešali pecilni prašek. Mešajte toliko, da dobite enotno maso.
- Na koncu vmešajte nasekljano čokolado, orehe in rozine.
- Zmes prelijte v pomaščen pekač ali model za šarkelj. Pecite 45 minut na 180 °C.
- Pecivo ohladite, narežite in postrezite.
Ime “domači prijatelj” izvira iz dejstva, da je to pecivo dolgo obstojno in ostane sveže več dni – zato je bil včasih popoln »prijatelj« na poti, piknikih ali obisku sorodnikov.
Zadnji prispevki
- Seznam stvari, ki jih nikoli ne puščajte v vozilu, ko se začne hladno vreme
- Šokantno odkritje: Vsak dan v usta daste nekaj, kar ima 40.000-krat več bakterij kot straniščna deska
- Kako si pomagati pri bolečem grlu: preizkušeni nasveti iz domače lekarne
- Najbolj mehko jogurtovo pecivo, ki se kar topi v ustih
- Katere jedi so najbolj primerne za v zamrzovalnik?
- Najbolj mehki buhteljni z vanilijevim nadevom: recept, ki vedno uspe
















































