Domači prijatelj je klasika, ki ne razočara. Mehko testo, hrustljavi orehi, sladke rozine in koščki čokolade ustvarijo popolno kombinacijo okusov, ki je primerna za vsak trenutek – od popoldanske kave do praznične mize. Priprava je preprosta in ne zahteva posebnih tehnik, rezultat pa je vedno enak: slasten, rahlo sočen kos peciva, ki kar izgine s krožnika.

Sestavine

  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 400 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 150 g margarine ali masla
  • 125 ml mleka
  • 100 g čokolade (nasekljane ali kapljic)
  • 100 g nasekljanih orehov
  • 100 g rozin (po želji lahko zamenjate s suhim sadjem: brusnice, marelice …)

Postopek

  1. V večji posodi stepite jajca, dodajte sladkor in vanilin sladkor ter stepajte, dokler zmes ne postane svetla in penasta.
  2. Margarino stopite (v mikrovalovni pečici ali na štedilniku), nekoliko ohladite in primešajte k jajčni zmesi.
  3. Dodajte mleko, nato pa še moko, ki ste ji prej primešali pecilni prašek. Mešajte toliko, da dobite enotno maso.
  4. Na koncu vmešajte nasekljano čokolado, orehe in rozine.
  5. Zmes prelijte v pomaščen pekač ali model za šarkelj. Pecite 45 minut na 180 °C.
  6. Pecivo ohladite, narežite in postrezite.

Ime “domači prijatelj” izvira iz dejstva, da je to pecivo dolgo obstojno in ostane sveže več dni – zato je bil včasih popoln »prijatelj« na poti, piknikih ali obisku sorodnikov.

Najbolj mehko jogurtovo pecivo, ki se kar topi v ustih


Zadnji prispevki

Prejšnji članekŠokantno odkritje: Vsak dan v usta daste nekaj, kar ima 40.000-krat več bakterij kot straniščna deska
Naslednji članekSeznam stvari, ki jih nikoli ne puščajte v vozilu, ko se začne hladno vreme