Ta džem z nežnim cvetličnim vonjem in medenim okusom akacije je pravi poklon pomladi. Priprava ni zahtevna, rezultat pa je čudovit – dišeč namaz, ki se poda tako k palačinkam kot na sveže pečen kruh z maslom.
Sestavine
- 2 litra vode
- 1,5 do 2 kg cvetov akacije (brez zelenih delov)
- 3 kg sladkorja
- 3–4 limone (narezane na kocke, brez koščic)
Priprava
- Priprava cvetov in limon: Cvetove akacije na hitro splaknite pod mlačno vodo in jih razporedite na čisto krpo, da se osušijo na soncu. Nato previdno odstranite zelene dele (peclje in čašice) ter obdržite le bele cvetne listke. Limone dobro operite, narežite na manjše kocke in odstranite koščice.
- Kuhanje džema: V velikem loncu zavrite vodo in v njej raztopite sladkor. Ko voda zavre in je sladkor popolnoma raztopljen, dodajte pripravljene cvetove in limonine kocke. Kuhajte na rahlem vretju 30 minut za bolj tekoč džem, ali do 50 minut za bolj gosto različico.
- Polnjenje in pasterizacija: Še vroč džem nalijte v sterilizirane kozarce in jih dobro zaprite. Kozarce za pet minut obrnite na pokrove, nato jih postavite v pekač s približno 2 cm vode. Pečico segrejte na 165 °C in pekač s kozarci postavite vanjo. Kozarci se ne smejo dotikati. Ko v džemu opazite mehurčke, ugasnite pečico in pustite kozarce še 40 minut v pečici. Nato jih zavijte v odejo in pustite stati vsaj 24 ur.
- Shranjevanje: Ohlajene kozarce shranite v temen in suh prostor. Tako pripravljen akacijev džem lahko brez težav hranite več let.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira