Ko združimo krhko testo, nežno skutin nadev in sladkost kakija, dobimo pito, ki je popolna jesensko-zimska sladica. Ker je rahla, nežno dišeča po začimbah in vizualno zelo privlačna, se izvrstno poda tudi k praznični mizi. Pita je odlična izbira za božične praznike, še posebej, če želite nekaj drugačnega kot običajne sadne pite.

Sestavine

(za pekač premera 26 cm ali pravokotnega 20 × 30 cm)

Krhko testo

  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 250 g polbele moke
  • 220 g masla (hladnega, narezanega na koščke)
  • 70 g sladkorja v prahu
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici belega vina ali vode
  • ščepec soli

Skutin nadev

  • 300 g skute
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 jajci
  • 2–3 žlice sladkorja

Kakijev nadev

  • 1 vanilijev kaki (za fine, tanke rezine)
  • 5–6 mehkih kakijev
  • cimet
  • nariban svež ingver (po okusu)

Postopek

Priprava testa

  • V skledi zmešajte obe vrsti moke, pecilni prašek, sladkor in sol.
  • Dodajte hladno maslo in ga na hitro vgnetite v drobtinasto zmes.
  • Primešajte rumenjaka, kislo smetano in vodo ali belo vino ter na hitro zgnetite v gladko testo.
  • Testo oblikujte v ploščo, zavijte v folijo in postavite v hladilnik za 1 uro.

Priprava sadja

  • Kakije operite.
  • Vanilijev kaki narežite na zelo tanke rezine (ta je čvrst).
  • Mehkejše kakije olupite in narežite na debelejše rezine.

Skutin nadev

  • Skuto zmešajte s kislo smetano, sladkorjem in jajci, da dobite gladno kremo.

Sestavljanje pite

  • Pečico segrejte na 180 °C.
  • Testo razdelite na dva dela (eden naj bo večji).
  • Večji del razvaljajte in položite v namaščen pekač.
  • Na testo vlijte skutin nadev in ga poravnajte.
  • Po vrhu razporedite rezine kakija, rahlo posujte s cimetom in ingverjem.
  • Manjši del testa razvaljajte in ga narežite na trakove za mrežo ali premažite pito z eno tanko plastjo testa.

Peka

  • Pecite 50 minut.
  • Po približno 40 minutah pito prekrijte s peki papirjem, da se vrhnji del ne zapeče premočno.

Kaki je v kulinariki pogosto spregledan, a je en najbolj hranljivih zimskih sadežev. Bogat je z vitaminom C, antioksidanti in Beta-karotenom, zato ni le okusen, temveč tudi zelo zdrav dodatek sladicam. V kombinaciji s skuto ustvari popolno ravnovesje med svežino in sladkostjo.

Recept za kakijevo pecivo, ki je pripravljeno v 10 minutah


Zadnji prispevki

Prejšnji članekEna stvar v vaši hiši je lahko vir izgube denarja: Feng shui opozarja, da ga čim prej odstranite
Naslednji članekGenialen trik: Kako očistiti tuš kabino brez drgnjenja in kemikalij – z eno samo sestavino