Kokosova pita je bogata in kremasta sladica, ki združuje hrustljavo skorjo, svilnato kokosovo kremo in rahlo stepeno smetano. Popečeni kokos na vrhu doda pridih elegance in hrustljavosti.

Sestavine

Za testo:

  • Testo za pito, ohlajeno (uporabite recept ali kupite)
  • Univerzalna moka za posipanje

Za kokosovo kremo:

  • 110 g naribanega kokosa
  • 1 skodelica polnomastnega mleka
  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka (brez sladkorja)
  • 130 g belega sladkorja
  • Ščepec fine soli
  • 2 veliki jajci
  • 2 velika rumenjaka
  • 30 g koruznega škroba
  • 45 g masla
  • 1,5 žličke vaniljevega ekstrakta

Za preliv:

  • 320 ml hladne smetane
  • 25 g sladkorja v prahu
  • 1,5 žličke vaniljevega ekstrakta
  • 20 g kokosovih kosmičev

Postopek

  1. Pustite testo za pito stati na sobni temperaturi 10 minut.
  2. Na pomokani površini razvaljajte testo v 30 cm krog.
  3. Testo prenesite v 23 cm pekač za pito.
  4. Obrežite robove, tako da ostane 2,5 cm previs, in jih prepognite nazaj.
  5. Robove zavihajte po želji in osnovo prebodite z vilicami.
  6. Pekač s testom postavite v zamrzovalnik, dokler se pečica segreje na 200 °C.
  7. Testo obložite s peki papirjem in ga napolnite s suhim fižolom ali utežmi.
  8. Pecite 15 minut, dokler ne postane rahlo zlato.
  9. Odstranite uteži in pecite še 10 minut, dokler ni zlato rjavo.
  10. Pustite, da se skorja popolnoma ohladi.
  11. Znižajte temperaturo pečice na 175 °C .
  12. Razporedite 1,5 skodelice naribanega kokosa na obložen pekač.
  13. Razporedite še četrt skodelice kokosovih kosmičev na drugi pekač.
  14. Pecite približno 12–15 minut, pri čemer vsake nekaj minut premešajte, dokler ni kokos zlato rjav.
  15. Pustite, da se kokos popolnoma ohladi, in ga shranite v posodo.
  16. V ponvi na srednjem ognju zmešajte polnomastno mleko, kokosovo mleko, sladkor in sol
  17. Mešanico segrevajte in občasno mešajte, dokler rahlo ne zavre (1–2 minuti).
  18. Odstavite z ognja.
  19. V srednje veliki posodi zmešajte jajca, rumenjake in koruzni škrob, da dobite gladko zmes.
  20. Počasi vlijte 1 skodelico vroče mešanice mleka v jajčno zmes, medtem ko nenehno stepate, da preprečite strjevanje.
  21. Mešanico vlijte nazaj v ponev in kuhajte na srednjem do nizkem ognju, dokler se ne zgosti (približno 5 minut).
  22. Odstavite z ognja in vmešajte maslo in vaniljev ekstrakt.
  23. Dodajte popečen kokos in ga nežno zložite v kremo.
  24. Kremo vlijte v ohlajeno skorjo za pito.
  25. Površino zgladite z lopatico.
  26. Pito pokrijte s plastično folijo, tako da folija neposredno pokriva kremo.
  27. Postavite v hladilnik za vsaj 6 ur ali čez noč, da se strdi.
  28. Hladno smetano, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt stepajte do čvrstih vrhov.
  29. Stepeno smetano enakomerno razporedite po vrhu strjene kokosove kreme.
  30. S pomočjo lopatke ustvarite okrasne valove ali vzorce.
  31. Po smetani enakomerno posujte popečene kokosove kosmiče.
  32. Pito narežite na kose in postrezite.

Video recept

 

PRIPRAVITET TUDI: Tole je pita, ki je ne boste pozabili, okusna, sočna in stopila se bo v vaših ustih


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate izjemen vid, če opazite štiriperesno deteljico na sliki
Naslednji članekOptična iluzija: Samo ljudje z visokim IQ-jem bodo na sliki našli grincha v 5 sekundah