Jesen je čas za jabolka in vse krasne sladice, ki jih lahko pripravimo iz njih. Med njimi izstopa najboljša jabolčna pita, ki s hrustljavim testom in sočnim jabolčnim nadevom vedno pričara toplino domače kuhinje.

Sestavine za najboljšo jabolčno pito

Testo:

  • 350 g moke
  • 0,5 zavitka pecilnega praška
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 150 g margarine ali masla
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice kisle smetane

Nadev:

  • jabolka (po potrebi za debelo plast nadeva)
  • 80 g sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • ščepec cimeta

PREBERITE TUDI: Super kremasta jabolčna pita! Ne bo vam žal, če jo boste pripravili

Postopek priprave jabolčne pite

  1. Priprava testa: Na delovno površino presejemo moko s pecilnim praškom. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rumenjaka in kislo smetano. Zamesimo gladko testo in ga pustimo počivati na hladnem.
  2. Jabolčni nadev: Medtem naribamo jabolka, primešamo sladkor, cimet in drobtine. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
  3. Sestavljanje pite: Testo razdelimo na dva dela. Prvi del razvaljamo in položimo v pekač, nanj enakomerno razporedimo jabolčni nadev ter prekrijemo z drugo plastjo razvaljanega testa.
  4. Peka: Pito pečemo približno 60 minut v pečici, segreti na 180 °C, dokler lepo ne porjavi.

Namig za popoln okus

Za osvežilno noto lahko v nadev dodate nekaj kapljic limoninega soka ali pest rozin. Pito postrezite rahlo toplo, posuto s sladkorjem v prahu – ob skodelici čaja je popolna jesenska sladica.

Recept za najbolj puhast šmorn (carski praženec)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPred kurilno sezono obvezno naredite tole, sedaj je še čas
Naslednji članekSlanina – priljubljeno živilo, ki skriva nevarnosti za zdravje