Čeprav je avgust znan kot mesec pobiranja pridelkov, ki smo jih zasadili spomladi, je to tudi idealen čas za novo setev, da podaljšamo žetveno sezono. Na prazne gredice lahko posejemo rastline s kratko vegetacijsko dobo, ki jih bomo pobirali jeseni, tik pred zimo, ali celo spomladi naslednje leto. Špinača je ena izmed teh rastlin, saj lahko avgusta posajena špinača prinese pridelek že konec septembra ali oktobra.
Osnovni koraki za gojenje špinače
1. Izbor semen
Za jesensko in zimsko setev izberite sorte, ki so bolj odporne na mraz. Za spomladansko žetev je pomembno, da semena posejete pravočasno, da rastline razvijejo močne korenine pred zimo.
2. Priprava tal
Pred setvijo je nujno, da odstranite ves plevel. Špinači ustrezajo rodovitna tla, ki dobro zadržujejo vlago. Dodajte nekaj veder komposta ali dobro razgrajenega gnoja ter mineralno gnojilo, ki ga vdelate v zgornjo plast zemlje. Zemljo nato poravnajte in odstranite kamenje.
3. Setev
Z vrtnimi grabljami naredite plitve jarke globoke do 3 centimetre, med katerimi naj bo 20 centimetrov razmika. Semena enakomerno posejte v jarke in jih pokrijte s tanko plastjo zemlje.
4. Redčenje
Če špinača raste pregosto, jo nekaj tednov po setvi redčite tako, da bo med rastlinami 5 do 8 centimetrov prostora. Odstranjene mlade rastline lahko uporabite v solatah.
5. Zalivanje
Špinača potrebuje veliko vode, zato jo je treba pogosto zalivati, še posebej v sušnih obdobjih. Redno zalivanje je ključno, da preprečimo prezgodnje cvetenje rastline. Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj, da preprečimo razvoj glivičnih bolezni in privabljanje polžev, ki jih privlači mokra zemlja ponoči.

Nekaj idej za jedi s špinačo
Če je ne želite jesti samo blanširane, potem lahko pripravite kakšno jed izmed spodaj naštetih.
- Vegetarijanska musaka iz špinače in bučk, mesa se sploh ne pogreša
- Špinačni njoki, ki očarajo z okusom in videzom
- Polpeti s prosom in špinačo za odličen nadomestek zrezkom
- Pripravite to krompirjevo juho s špinačo in postala bo vaša najljubša



















































