Okusna, kremasta piščančja enolončnica z mehko zelenjavo in puhastimi sirovimi cmoki je popolna jed za hladnejše dni.

Sestavine

  • 8 piščančjih stegen brez kosti in kože (pribl. 720 g) – narezana na četrtine
  • 3 korenčki (olupljeni in narezani na večje kose)
  • 3 srednje veliki krompirji (olupljeni in narezani na majhne kocke)
  • 2 stebli zelene, narezani na tanke rezine
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke črnega popra
  • 1 čajna žlička suhega timijana
  • 1,2 litra (5 skodelic) piščančje jušne osnove (lahko uporabite vodo + 3 kocke jušne osnove)
  • 45 g (3 žlice) masla
  • 1 velika čebula, drobno sesekljana
  • 50 g (1/2 skodelice minus 1 žlica) gladke moke

Za sirove cmoke

  • 240 g (2 skodelici) gladke moke
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • 100 g naribanega močnega sira (cheddar ali ementalec)
  • ½ čajne žličke suhega peteršilja
  • 2 žlici masla, stopljenega
  • 180 ml (3/4 skodelice) mleka

Postopek

  1. Piščanca, korenje, krompir, zeleno, sol, poper, timijan in jušno osnovo damo v velik lonec.
  2. Zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut, dokler se piščanec in zelenjava delno ne skuhata.
  3. Izklopimo ogenj in prižgemo pečico na 190°C.
  4. V globoki ponvi na srednji temperaturi stopimo 3 žlice masla.
  5. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo 5–6 minut, da postane mehka in zlato obarvana.
  6. Primešamo moko in z metlico dobro premešamo, da nastane gosta pasta (roux).
  7. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo jušno osnovo iz lonca.
  8. Nadaljujemo z mešanjem in kuhamo 2-3 minute, dokler se omaka ne zgosti.
  9. Nato dodamo še piščanca in zelenjavo ter pustimo rahlo vreti nekaj minut.
  10. V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, nariban sir in peteršilj.
  11. Dodamo stopljeno maslo in tri četrtine mleka, nato mešamo, dokler ne dobimo lepljivega testa. Po potrebi dodamo še malo mleka.
  12. Lonec s piščančjo enolončnico odstavimo z ognja.
  13. S pomočjo dveh žlic oblikujemo večje kupčke testa in jih položimo na vrh enolončnice.
  14. Pekač prestavimo v pečico in pečemo 15-20 minut, dokler se cmoki rahlo ne obarvajo zlato rjavo.
  15. Po peki pustimo počivati 5 minut, nato potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Telečja obara kot iz restavracije, zelo okusna


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Le ljudje z ostrim očesom vidijo mačko
Naslednji članek4 limone narežite na rezine in jih položite v kote sobe – zgodilo se bo tole