Okusna, kremasta piščančja enolončnica z mehko zelenjavo in puhastimi sirovimi cmoki je popolna jed za hladnejše dni.
Sestavine
- 8 piščančjih stegen brez kosti in kože (pribl. 720 g) – narezana na četrtine
- 3 korenčki (olupljeni in narezani na večje kose)
- 3 srednje veliki krompirji (olupljeni in narezani na majhne kocke)
- 2 stebli zelene, narezani na tanke rezine
- ½ čajne žličke soli
- ½ čajne žličke črnega popra
- 1 čajna žlička suhega timijana
- 1,2 litra (5 skodelic) piščančje jušne osnove (lahko uporabite vodo + 3 kocke jušne osnove)
- 45 g (3 žlice) masla
- 1 velika čebula, drobno sesekljana
- 50 g (1/2 skodelice minus 1 žlica) gladke moke
Za sirove cmoke
- 240 g (2 skodelici) gladke moke
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 100 g naribanega močnega sira (cheddar ali ementalec)
- ½ čajne žličke suhega peteršilja
- 2 žlici masla, stopljenega
- 180 ml (3/4 skodelice) mleka
Postopek
- Piščanca, korenje, krompir, zeleno, sol, poper, timijan in jušno osnovo damo v velik lonec.
- Zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo 15 minut, dokler se piščanec in zelenjava delno ne skuhata.
- Izklopimo ogenj in prižgemo pečico na 190°C.
- V globoki ponvi na srednji temperaturi stopimo 3 žlice masla.
- Dodamo sesekljano čebulo in pražimo 5–6 minut, da postane mehka in zlato obarvana.
- Primešamo moko in z metlico dobro premešamo, da nastane gosta pasta (roux).
- Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo jušno osnovo iz lonca.
- Nadaljujemo z mešanjem in kuhamo 2-3 minute, dokler se omaka ne zgosti.
- Nato dodamo še piščanca in zelenjavo ter pustimo rahlo vreti nekaj minut.
- V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, nariban sir in peteršilj.
- Dodamo stopljeno maslo in tri četrtine mleka, nato mešamo, dokler ne dobimo lepljivega testa. Po potrebi dodamo še malo mleka.
- Lonec s piščančjo enolončnico odstavimo z ognja.
- S pomočjo dveh žlic oblikujemo večje kupčke testa in jih položimo na vrh enolončnice.
- Pekač prestavimo v pečico in pečemo 15-20 minut, dokler se cmoki rahlo ne obarvajo zlato rjavo.
- Po peki pustimo počivati 5 minut, nato potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Telečja obara kot iz restavracije, zelo okusna
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira