Pinđur ali pindjur je okusen namaz, ki ga boste z veseljem jedli za večerjo, postregli ob narezkih in različnih prigrizkih. V teh dneh ga je pripravljala tudi Tanja Žagar.

Sestavine

  • 4 kg rdeče paprike za ajvar
  • 2 kg pelatov (olupljenih paradižnikov)
  • 1/2 glavice česna
  • 1 velik šopek peteršiljevih listov
  • 2 ravni žlici soli
  • 4 žlice sladkorja
  • 2,5 dl olja
  • 1/2 dl kisa
  • 2 feferona (neobvezno)

Postopek

  1. Paprike operite, posušite in jih pripravite za pečenje. Če imate možnost, jih specite na žaru ali vroči plošči. Če ne, jih specite v pečici, dokler ne postanejo mehke.
  2. Ko se paprike nekoliko ohladijo, jim odstranite kožo, peclje in semena. Nato jih narežite na majhne koščke – paprike ne meljite, saj naj pinđur ohrani svojo teksturo.
  3. Paradižnike olupite in jih nasekljajte na manjše koščke.
  4. V večji posodi segrejte olje in dodajte na drobno nasekljan česen. Česen pražite le nekaj trenutkov, dokler ne zadiši, nato dodajte nasekljan paradižnik in ga dušite, dokler se ne razpusti v gosto kašo.
  5. V posodo z dušenim paradižnikom dodajte narezano papriko, sesekljan peteršilj, kis, sol in sladkor. Če želite, dodajte tudi sesekljan feferon za pikantnost.
  6. Vse skupaj kuhajte približno eno uro na zmernem ognju, dokler zmes ne doseže želene gostote in se okusi lepo prepletejo.
  7. Pinđur prelijte v predhodno sterilizirane kozarce, jih nepredušno zaprite in shranite na hladnem in temnem mestu.

Originalen recept za pindjur (pinđur) iz babičinega zvezka

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko v samo 10 sekundah najdete volka na sliki?
Naslednji članekS temi nasveti se lahko poslovite od razpokanih in suhih rok