Če iščete sladico, ki navduši s kombinacijo okusov, bo ta kolač z višnjami, nežno vaniljevo kremo in čokoladno glazuro zagotovo prava izbira. Dunajski valovi so sladica, ki je navdušila še vsakogar.

Sestavine

Biskvit:

  • 6 jajc
  • 250 g masla ali margarine (sobne temperature)
  • 250 g sladkorja
  • 160 g gladke moke
  • 160 g ostre moke
  • 1 pecilni prašek
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • 500 g dobro odcejenih višenj iz kompota

Vaniljeva krema:

  • 750 ml mleka
  • 2 vrečki vaniljevega pudinga v prahu
  • 100 g sladkorja
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 200 g masla ali margarine (sobne temperature)

Čokoladni preliv:

  • 200 g jedilne čokolade
  • 8 žlic mleka
  • 8 žlic olja

Postopek

  1. Maslo (ali margarino) sobne temperature narežite na koščke, dodajte sladkor in penasto umešajte.
  2. Jajca ločite na beljake in rumenjake. Rumenjake postopoma dodajte masleni masi, prilijte mleko in dobro premešajte.
  3. Dodajte obe vrsti moke in pecilni prašek ter dobro premešajte.
  4. Beljake stepite v čvrst sneg in jih previdno ročno umešajte v testo.
  5. Manjši del testa (približno tretjino) prestavite v drugo posodo in mu dodajte kakav ter cimet. Previdno premešajte.
  6. V namaščen in pomokan pekač (35 × 20 cm) razporedite svetlo testo, čez pa previdno razporedite temno testo.
  7. Dobro odcejene višnje enakomerno razporedite po površini testa ter jih rahlo vtisnite v testo.
  8. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 35 minut.
  9. Pečen biskvit nežno pritisnite z desko, da se poravna, nato ga popolnoma ohladite.
  10. Vaniljev puding zmešajte s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem ter 12 žlicami hladnega mleka, da dobite gladko zmes brez grudic.
  11. Preostanek mleka zavrite, odstavite z ognja in vanj vmešajte pripravljeno pudingovo mešanico. Kuhajte na zmernem ognju še 2 minuti ob stalnem mešanju.
  12. Vroč puding pokrijte s prozorno folijo in pustite, da se popolnoma ohladi.
  13. Ohlajen puding po žlicah postopoma dodajajte v penasto umešano maslo ali margarino.
  14. Vsako dodajanje dobro premešajte, da krema postane gladka in sijoča.
  15. Na nizkem ognju segrevajte mleko, olje in nalomljeno čokolado, da se sestavine stopijo in povežejo v gladko maso. Pustite, da se rahlo ohladi.
  16. Vaniljevo kremo enakomerno razporedite po ohlajenem biskvitu.
  17. Prelijte s pripravljeno čokoladno glazuro in zgladite površino.
  18. Kolač postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje čez noč.

Video recept

PRIPRAVITE TUDI: Recept za odlične čupavce (kokosove kocke)


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 načinov, kako se pripraviti na poletni čas – in zakaj je vaše zdravje odvisno od tega
Naslednji članekOptična iluzija: Le tisti z visokim IQ bodo našli skritega piščanca na sliki