Pita se vedno prileže. Še posebej, kadar je pripravljena iz sezonskega sadja in ravno v tem času so robide že skoraj zrele in kar čakajo, da jih uporabimo.
Sestavine
- 1 kg svežih robid (ali zamrznjenih)
- 150 g sladkorja (plus več za posipanje)
- 5 g limoninega soka
- 4 g limonine lupinice
- 45 g koruznega škroba
- 30 g masla, narezanega na kocke
- testo za pito (krhko)
- 1 veliko stepeno jajce
Postopek
- Priprava polnila:
- V veliki skledi zmešamo robide, sladkor, limonin sok, limonino lupinico in koruzni škrob (ali večnamensko moko). Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo in jagode popolnoma prekrijejo.
- Priprava pekača:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo za pito v 33 cm velik krog. Prenesemo jo v 23 cm pekač za pite, pri čemer pustimo, da presežek visi čez rob pekača.
- Sestavljanje pite:
- V skorjo pite vlijemo robidov nadev. Vrh nadeva potresemo s kockami masla.
- Drugo skorjo za pito razvaljamo v 30 cm velik krog in narežemo na 2,5 cm široke trakove. Trakove v mrežastem vzorcu razporedimo po vrhu nadeva.
- Obrežem robove testa za pito in pustimo približno 2,5 cm previsa. Odvečno testo podtaknemo in poljubno zavihamo rob.
- Testo rahlo premažemo s stepenim jajcem in potresemo z grobim sladkorjem.
- Peka:
- Pito pečemo 20 minut. Nato zmanjšamo temperaturo pečice na 190 °C in nadaljujemo s peko še 30 do 40 minut, dokler skorja ne postane zlato rjava in nadev ne začne brbotati. Če se zdi, da postaja skorja preveč zapečena, rob pite kadar koli prekrijemo s folijo.
- Ohlajanje:
- Pito postavimo na rešetko in pustimo, da se hladi nekaj ur, preden jo narežemo.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira