Pita se vedno prileže. Še posebej, kadar je pripravljena iz sezonskega sadja in ravno v tem času so robide že skoraj zrele in kar čakajo, da jih uporabimo.

Sestavine

  • 1 kg svežih robid (ali zamrznjenih)
  • 150 g sladkorja (plus več za posipanje)
  • 5 g limoninega soka
  • 4 g limonine lupinice
  • 45 g koruznega škroba
  • 30 g masla, narezanega na kocke
  • testo za pito (krhko)
  • 1 veliko stepeno jajce

Postopek

  1. Priprava polnila:
    • V veliki skledi zmešamo robide, sladkor, limonin sok, limonino lupinico in koruzni škrob (ali večnamensko moko). Dobro premešamo, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo in jagode popolnoma prekrijejo.
  2. Priprava pekača:
    • Pečico segrejemo na 200 °C.
    • Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo za pito v 33 cm velik krog. Prenesemo jo v 23 cm pekač za pite, pri čemer pustimo, da presežek visi čez rob pekača.
  3. Sestavljanje pite:
    • V skorjo pite vlijemo robidov nadev. Vrh nadeva potresemo s kockami masla.
    • Drugo skorjo za pito razvaljamo v 30 cm velik krog in narežemo na 2,5 cm široke trakove. Trakove v mrežastem vzorcu razporedimo po vrhu nadeva.
    • Obrežem robove testa za pito in pustimo približno 2,5 cm previsa. Odvečno testo podtaknemo in poljubno zavihamo rob.
    • Testo rahlo premažemo s stepenim jajcem in potresemo z grobim sladkorjem.
  4. Peka:
    • Pito pečemo 20 minut. Nato zmanjšamo temperaturo pečice na 190 °C in nadaljujemo s peko še 30 do 40 minut, dokler skorja ne postane zlato rjava in nadev ne začne brbotati. Če se zdi, da postaja skorja preveč zapečena, rob pite kadar koli prekrijemo s folijo.
  5. Ohlajanje:
    • Pito postavimo na rešetko in pustimo, da se hladi nekaj ur, preden jo narežemo.

Pita z robidami, okusna sladica poletja


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Preverite, kako dober je vaš vid. Najdete rakuna na fotografiji?
Naslednji članekSte se zredili? To je lahko tudi posledica nekaterih zdravstvenih stanj