Fokača s pečenim česnom, mozzarello in pikantno salamo bo navdušila vse za mizo.

Sestavine

Testo:

  • 4 skodelice (500 g) večnamenske moke
  • 2 1/4 žličke instant kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 2,5 žličke soli
  • 1 1/5 skodelice (290 ml) vode
  • 1/4 skodelice (60 ml) ekstra deviškega oljčnega olja

Preliv:

  • 1 glava česna
  • Oljčno olje (za pečenje česna in premaz)
  • Majhne kroglice mozzarelle
  • Svež rožmarin
  • Pikantna salama

Postopek

  1. V skledo stoječega mešalnika s kavlji za testo dodamo moko, sladkor in kvas ter na hitro premešamo.
  2. Prilijemo vodo in oljčno olje ter začnemo gnetenje pri srednji hitrosti.
  3. Ko se testo začne oblikovati, dodamo sol in nadaljujemo z gnetenjem, dokler testo ne postane gladko in elastično.
  4. Če je testo preveč lepljivo, postopoma dodajamo moko po eno žlico naenkrat.
  5. Testo prestavimo v naoljeno skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati 2-3 ure, dokler se volumen ne potroji.
  6. Pečico segrejemo na 175 °C.
  7. Glavo česna prerežemo na vrhu, da razkrijemo stroke. Položimo jo v ognjevaren pekač ali ramekin, prelijemo z oljčnim oljem in pečemo, dokler ne postane zlato rjava in mehka (približno 30 minut).
  8. Pečen česen ohladimo in stroke iztisnemo iz lupine.
  9. Pravokoten pekač (23×33 cm) dobro premažemo z oljčnim oljem.
  10. Vzhajano testo prestavimo v pekač in ga s prsti nežno raztegnemo do robov.
  11. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajati še 1 uro, da se volumen podvoji.
  12. Pečico segrejemo na 220 °C.
  13. S prsti naredimo vdolbinice po testu.
  14. Na testo razporedimo kroglice mozzarelle, stroke pečenega česna, lističe rožmarina in na rezine narezano pikantno salamo.
  15. Pokapamo z oljčnim oljem (tudi tistim, v katerem se je pekel česen) ter posolimo.
  16. Pečemo 20-25 minut, dokler fokača ni zlato rjava in hrustljava.
  17. Ko je pečena, jo vzamemo iz pekača in pustimo, da se nekoliko ohladi.
  18. Narežemo in postrežemo!

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Hrustljavi polnjeni kruhki za odlično predjed ali prigrizek


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe boste upoštevali teh 5 stvari, boste lažje in bolje spali
Naslednji članekOptična iluzija: Lahko najdete napako na sliki v 5 sekundah?