Pastirska pita z zelenjavo je bogata in okusna jed, ki združuje sočno mesno-zelenjavno osnovo in kremast krompirjev pire z zlato zapečeno skorjico. Ta različica vsebuje še dodano svežo zelenjavo, ki jedi daje dodatno sočnost in okusnost.

Sestavine

Mesna osnova:

  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 manjša bučka
  • 1 manjši jajčevec
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 1 zelena paprika
  • 1 rumena paprika
  • 100 ml belega vina
  • 100 ml vode
  • Sol, poper, mešanica začimb po okusu
  • Olivno olje za praženje

Krompirjev pire:

  • 3 srednje veliki krompirji
  • 1 jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 žlici gorčice
  • 100 g naribanega trapist sira
  • Sol, poper po okusu

Postopek

  1. Na segretem olivnem olju v loncu prepražimo sesekljano čebulo in papriko, dokler se ne zmehčata.
  2. Dodamo sesekljan česen in mleto meso, nato med mešanjem pražimo, dokler meso ne spremeni barve.
  3. Prilijemo belo vino in pustimo, da izpari. Nato dodamo sesekljan paradižnik iz pločevinke, sol, poper in mešanico začimb po okusu.
  4. Vmešamo drobno nasekljano bučko in jajčevec ter zalijemo s 100 ml vode.
  5. Kuhamo pod pritiskom ali na srednjem ognju v klasični posodi približno 30 minut.
  6. Ko je mesna osnova kuhana, jo dobro premešamo in po potrebi dodatno začinimo.
  7. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi do mehkega.
  8. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo.
  9. Vmešamo jajce, kislo smetano, gorčico in nariban sir. Dobro premešamo in po okusu solimo ter popramo.
  10. Mleto meso z zelenjavo enakomerno razporedimo po dnu ognjevarne posode.
  11. Na vrh razporedimo krompirjev pire.
  12. Če pečemo v pečici, segrejemo pečico na 200°C in pečemo približno 15-20 minut, dokler ne dobi lepe skorjice.
  13. Pastirsko pito postrežemo toplo, po želji posuto s svežimi zelišči, kot sta peteršilj ali drobnjak.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Zloženka s testeninami, tuno in koruzo je odlična ideja za kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNas v tem tednu čaka pravi vremenski preobrat
Naslednji članekČe kuhate fižol, skoraj zagotovo naredite to napako