Francoska solata je nepogrešljiva na prazničnih mizah, lahko pa jo pripravimo tudi kot hladno predjed ali prilogo k mesnim jedem. Kremasta in osvežilna solata, polna kuhanega krompirja, graha, korenja, jajc in kislih kumaric, povezanih z majonezo, je vedno dobrodošla klasika.

Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 300 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 300 g korenja
  • 200 g kislih kumaric
  • 4 jajca
  • 500 ml majoneze
  • sol in poper po okusu

Postopek

  1. Krompir dajte v hladno osoljeno vodo in kuhajte do mehkega. Preverite z vilico – če zlahka prodre v krompir, je kuhan.
  2. Grah skuhajte v slani vodi po navodilih na embalaži, odcedite in sperite s hladno vodo.
  3. Korenje kuhajte posebej v vodi. Ko vilica zlahka prodre, je korenje kuhano. Odcedite, sperite s hladno vodo, olupite in ohladite.
  4. Jajca kuhajte 10 minut od trenutka, ko voda zavre. Nato jih prelijte s hladno vodo, olupite in ohladite.
  5. Kumare narežite na drobne kocke in jih stresite v večjo skledo.
  6. Dodajte ohlajen grah in rahlo premešajte.
  7. Ohlajeno korenje najprej narežite po dolgem na četrtine, nato na majhne kocke in dodajte v skledo.
  8. Tudi krompir narežite na majhne kocke in ga dodajte mešanici.
  9. Trdo kuhana jajca narežite na majhne kocke in prav tako dodajte.
  10. Po okusu dodajte sol in poper.
  11. Vse skupaj premešajte, nato dodajte majonezo in nežno premešajte, da dobite enotno,
  12. Solato pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje pa čez noč, da se okusi povežejo.

Video recept

 

PREVERITE TUDI: Trik, s katerim boste v hipu olupili kuhana jajca


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRižev narastek, ki bo vsem v slast
Naslednji članekZanimiv način za barvanje pirhov, čudoviti bodo