Slivovi cmoki so klasika, ki marsikomu obudi spomine na otroštvo. A če se vam kdaj zgodi, da nimate volje do lupljenja in kuhanja krompirja, obstaja odlična rešitev – cmoki brez krompirja in brez jajc, pripravljeni v slabe pol ure!
Sestavine
Sestavine za približno 20 cmokov (10 porcij):
Za testo:
- 300 g gladke moke
- 500 ml vode
- 50 g masla ali margarine
- Ščepec soli
Za nadev:
- 20 zrelih sliv
- 10 g sladkorja
- 10 g mletega cimeta
Za posip:
- 100 ml olja
- 200 g drobtin
- 50 g sladkorja
Postopek
- V loncu zavrite vodo z maslom, nato dodajte ščepec soli in moko. Dobro premešajte, da nastane gosto testo.
- Testo stresite na pomokano površino, oblikujte pravokotnik in ga rahlo posujte z moko.
- Pustite, da se ohladi.
- Medtem iz sliv odstranite koščice in v sredino vsake dodajte malo mešanice sladkorja in cimeta.
- Ohlajeno testo razdelite na 20 enakomernih kosov. Vsak kos razvaljajte, vanj zavijte slivo in oblikujte cmok.
- V večjem loncu zavrite vodo s ščepcem soli. Cmoke skuhajte – ko priplavajo na površje, jih kuhajte še 2 minuti.
- V ponvi segrejte olje in na njem prepražite drobtine do zlato rjave barve.
- Skuhane cmoke povaljajte v drobtinah in postrezite še tople, posute s sladkorjem po okusu.
Video recept
Namig
Če imate radi bolj sladko, jih lahko postrežete še z dodatkom stopljenega masla ali vanilijeve omake. Prav tako so odlični tudi hladni naslednji dan.
PRIPRAVITE TUDI: Slivov kolač z okusom po slivovih cmokih
















































