Slivovi cmoki so klasika, ki marsikomu obudi spomine na otroštvo. A če se vam kdaj zgodi, da nimate volje do lupljenja in kuhanja krompirja, obstaja odlična rešitev – cmoki brez krompirja in brez jajc, pripravljeni v slabe pol ure!

Sestavine

Sestavine za približno 20 cmokov (10 porcij):

Za testo:

  • 300 g gladke moke
  • 500 ml vode
  • 50 g masla ali margarine
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 20 zrelih sliv
  • 10 g sladkorja
  • 10 g mletega cimeta

Za posip:

  • 100 ml olja
  • 200 g drobtin
  • 50 g sladkorja

Postopek

  1. V loncu zavrite vodo z maslom, nato dodajte ščepec soli in moko. Dobro premešajte, da nastane gosto testo.
  2. Testo stresite na pomokano površino, oblikujte pravokotnik in ga rahlo posujte z moko.
  3. Pustite, da se ohladi.
  4. Medtem iz sliv odstranite koščice in v sredino vsake dodajte malo mešanice sladkorja in cimeta.
  5. Ohlajeno testo razdelite na 20 enakomernih kosov. Vsak kos razvaljajte, vanj zavijte slivo in oblikujte cmok.
  6. V večjem loncu zavrite vodo s ščepcem soli. Cmoke skuhajte – ko priplavajo na površje, jih kuhajte še 2 minuti.
  7. V ponvi segrejte olje in na njem prepražite drobtine do zlato rjave barve.
  8. Skuhane cmoke povaljajte v drobtinah in postrezite še tople, posute s sladkorjem po okusu.

Video recept

Namig

Če imate radi bolj sladko, jih lahko postrežete še z dodatkom stopljenega masla ali vanilijeve omake. Prav tako so odlični tudi hladni naslednji dan.

PRIPRAVITE TUDI: Slivov kolač z okusom po slivovih cmokih


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSo bananini olupki na vrtu res koristni, ali so samo še en trik, ki ne deluje?
Naslednji članekTako hitro in brez prevelikega truda očistite zaveso za tuš