Ciganski golaž je odlična jed na žlico, ki prija v hladnih dneh in vas bo prijetno nasitila. Priprava ni zahtevna, a potrebuje nekaj časa, da se skuha.
Sestavine
- 400 g čebule
- 150 g korenja
- 2 sladki papriki (rumena in rdeča)
- 450 g paradižnika
- 500 g krompirja
- 5 strokov česna
- 2 vejici zelene
- 1 kg govejega mesa (vratovina)
- 3–4 žlice masti ali rastlinskega olja
- Sol in črni poper po okusu
- 1/2 čajne žličke mletih semen kumine
- 4 žlice sladke paprike v prahu
- 1 žlica kajenskega popra
- Približno 1 liter vroče vode ali goveje juhe
- 2 lovorjeva lista
- Pol šopka svežega peteršilja
Postopek
- Govejo vratovino narežite na grižljaj velike kose.
- Čebulo, korenje, papriko, paradižnik in krompir olupite in narežite na enakomerne kose.
- Česen drobno nasekljajte, vejici zelene pa narežite na manjše dele.
- V velikem loncu segrejte mast ali olje na srednje močnem ognju.
- Dodajte narezano meso in ga na hitro zapecite z vseh strani, da postane zlato rjavo.
- Začinite s soljo in poprom ter meso odstranite iz lonca in ga postavite na stran.
- V istem loncu na preostali maščobi popražite čebulo, dokler ne postane mehka in zlato rjava (približno 8–10 minut).
- Dodajte korenje, papriko, česen in kumino. Pražite še nekaj minut, da se sprostijo okusi.
- Dodajte sladko papriko v prahu in kajenski poper ter premešajte, da se enakomerno razporedijo.
- Vmešajte na kocke narezan paradižnik in kuhajte nekaj minut, dokler ne spusti soka.
- V lonec vrnite pečeno meso, prilijte vročo vodo ali govejo juho, dodajte lovorjeva lista in na srednjem ognju kuhajte približno 1 uro, dokler meso ni skoraj mehko.
- Dodajte krompir in narezano zeleno ter kuhajte še 30 minut, dokler se krompir ne zmehča in meso ni popolnoma kuhano. Po potrebi prilijte še malo vode ali juhe.
- Preverite okus in po potrebi dodajte še sol, poper ali začimbe.
- Pred postrežbo vmešajte nasekljan peteršilj.
Video recept
PREBERITE TUDI: Recept za poljsko enolončnico z zeljem, ki je podobna segedin golažu
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni