Če iščete idejo za lahek in hranljiv obrok, je basmati riž z zelenjavo odlična izbira. Ta recept združuje aromatične začimbe in svežo zelenjavo, ki poskrbijo za pravo eksplozijo okusov na krožniku. Priprava je preprosta, rezultat pa je polnovreden obrok, ki ga lahko ponudite samostojno ali kot prilogo.
Sestavine
- 200 g belega basmatega riža (temeljito opran, nato 30 minut namočen in odcejen)
- 2 žlici rastlinskega olja
- 1 do 2 lovorjeva lista
- 1/4 do 1/2 čajne žličke kumine (priporočamo 1/2 žličke)
- 100 g (približno 3/4 skodelice) čebule – drobno sesekljane
- 1/2 žlice česna – drobno sesekljanega
- 1/2 žlice ingverja – drobno sesekljanega
- 70 g korenja – narezanega na majhne kocke
- 70 g zelenega fižola – narezanega na 1,5 cm dolge kose
- 70 g zamrznjenega graha
- 1/2 žličke garam masale
- Sol po okusu (v receptu je uporabljeno 3/4 žličke himalajske soli)
- 350 ml (1 1/2 skodelice) vode
- 50 g (1/3 skodelice) praženih indijskih oreščkov
Postopek priprave
- Priprava riža: Riž večkrat sperite z vodo, dokler ni ta popolnoma čista. Nato ga namočite za 30 minut in odcedite.
- Praženje začimb: V segreti ponvi segrejte olje, dodajte lovorjev list in kumino. Pražite nekaj sekund – pazite, da kumina ne porjavi preveč.
- Dodajanje čebule: Dodajte sesekljano čebulo in 1/4 žličke soli. Pražite 2–3 minute na srednji temperaturi, da čebula postane mehka.
- Ingver in česen: Dodajte drobno sesekljan česen in ingver ter pražite približno 1 minuto.
- Zelenjava: V ponev dodajte korenje in fižol, pražite še minuto.
- Riž in začimbe: Vmešajte riž, dodajte garam masalo, preostanek soli in pražite še 30–60 sekund.
- Kuhanje: Vmešajte grah in prilijte vodo. Zavrite, nato pokrijte posodo s pokrovom, zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizki temperaturi 10–12 minut, dokler riž ni kuhan.
- Zaključek: Odstranite pokrov in kuhajte še nekaj sekund, da izhlapi odvečna tekočina. Izklopite ogenj, dodajte pražene indijske oreščke in zelo nežno premešajte, da zrna ostanejo cela.
Video recept
Nasvet
Bodite nežni pri mešanju, saj se basmati riž hitro spremeni v kašo, če ga premešate preveč. Ta recept je odličen tudi kot osnova za rižote ali riževe sklede z dodatkom tofuja, mesa ali jogurtove omake.
PRIPRAVITE TUDI: Tako naredite najboljši rizi-bizi
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira