Receptov za jabolčno pito je ogromno in vsak se malo razlikuje od drugega. Tokrat pripravite pito, ki so jo poimenovali ‘lena pita’. Enostavna in hitra je za pripravo, a nič manj okusna.

Sestavine

  • 650 g moke
  • 250 g masla ali margarine
  • 2 jajci
  • 200 g kisle smetane
  • 400 g sladkorja (200 g za testo, 200 g za jabolka)
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1,5 kg jabolk
  • 2 čajni žlički cimeta
  • Sladkor v prahu za posip

Postopek

  1. V skledo dodajte 650 g moke, 250 g masla ali margarine, 2 jajci, 200 g kisle smetane, 200 g sladkorja in pecilni prašek.
  2. Zgnetite testo, dokler ne postane gladko in homogeno.
  3. Testo zavijte v vrečko ali prozorno folijo in ga postavite v hladilnik za 45 do 60 minut, da se ohladi. 
  4. Medtem ko se testo hladi, naribajte 1,5 kg jabolk.
  5. V lonec dodajte jabolka in 200 g sladkorja ter kuhajte na majhnem ognju približno 20 minut. Ne dodajajte vode, saj bodo jabolka spustila svoj sok.
  6. Ko so jabolka kuhana, dodajte 2 žlici cimeta in dobro premešajte.
  7. Ohlajeno testo razdelite na dva enaka dela.
  8. Prvo polovico testa razvaljajte in jo položite v pekač, ki ste ga predhodno namastili z maslom.
  9. Enakomerno porazdelite kuhani jabolčni nadev čez prvo plast testa.
  10. Drugi del testa prav tako razvaljajte in ga položite čez nadev. Z vilicami naredite nekaj lukenj po vrhu, da se testo med peko ne napihne.
  11. Pito pecite v predhodno ogreti pečici na 200°C približno 40 minut, dokler ne postane zlato rjava.
  12. Ko je pita pečena, jo narežite na kocke in potresite s sladkorjem v prahu

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Vaš vid je izjemen, če opazite leoparda na sliki v nekaj sekundah
Naslednji članekTako lahko svojo kožo zaščitite pred hladnimi meseci