Klasična ruska jabolčna pita s kislo smetano je nežna, kremasta in bogata z jabolčnim okusom. Idealna je kot sladica ob skodelici čaja ali kave.

Sestavine

Testo:

  • 50 g kisle smetane (20%)
  • 1 jajce
  • ¼ žličke soli
  • 50 g sladkorja
  • 250 g gladke moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ⅓ žličke vanilina
  • 100 g masla (hladnega, narezanega na kocke)

Nadev:

  • 350 g kisle smetane (20%)
  • 150 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 20 g koruznega škroba

Jabolčni sloj:

  • 900 g jabolk (kislo-sladke sorte)
  • 3 žlice limoninega soka

Postopek

  1. V večji skledi zmešamo kislo smetano, jajce, sol in sladkor ter dobro premešamo.
  2. V ločeni posodi v mešalniku združimo moko, pecilni prašek, vanilin in hladno maslo.
  3. Miksamo, dokler ne dobimo drobtinaste mase.
  4. Združimo zmes iz kisle smetane in moko ter zgnetemo v mehko, gladko testo.
  5. Testo razporedimo v pekač (Ø 25 cm), obložen s peki papirjem, pri čemer pokrijemo dno in oblikujemo rahlo privzdignjene robove.
  6. Postavimo v hladilnik za 30 minut.
  7. V skledi zmešamo kislo smetano, sladkor, jajca in koruzni škrob. Mešamo, dokler ne dobimo gladke kreme.
  8. Jabolka olupimo, odstranimo pečke in jih narežemo na tanke polmesece.
  9. Pokapamo jih z limoninim sokom, da ne potemnijo.
  10. Polovico jabolk razporedimo po testu v pekaču, prelijemo s polovico nadeva.
  11. Nato položimo preostala jabolka in jih prelijemo s preostalim nadevom.
  12. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C  45-50 minut, dokler pita ne dobi zlato-rjave barve.
  13. Po peki pustimo pito, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi, nato jo prestavimo v hladilnik za 5-6 ur, da se okusi prepojijo.
  14. Postrežemo ohlajeno kot sladico.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Kokosova kremna pita


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKrofi na malo drugačen način, verjemite – všeč vam bodo
Naslednji članekNaj vam migrena ne otežuje več življenja. 6 nasvetov kako …