Klasična ruska jabolčna pita s kislo smetano je nežna, kremasta in bogata z jabolčnim okusom. Idealna je kot sladica ob skodelici čaja ali kave.
Sestavine
Testo:
- 50 g kisle smetane (20%)
- 1 jajce
- ¼ žličke soli
- 50 g sladkorja
- 250 g gladke moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ⅓ žličke vanilina
- 100 g masla (hladnega, narezanega na kocke)
Nadev:
- 350 g kisle smetane (20%)
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 20 g koruznega škroba
Jabolčni sloj:
- 900 g jabolk (kislo-sladke sorte)
- 3 žlice limoninega soka
Postopek
- V večji skledi zmešamo kislo smetano, jajce, sol in sladkor ter dobro premešamo.
- V ločeni posodi v mešalniku združimo moko, pecilni prašek, vanilin in hladno maslo.
- Miksamo, dokler ne dobimo drobtinaste mase.
- Združimo zmes iz kisle smetane in moko ter zgnetemo v mehko, gladko testo.
- Testo razporedimo v pekač (Ø 25 cm), obložen s peki papirjem, pri čemer pokrijemo dno in oblikujemo rahlo privzdignjene robove.
- Postavimo v hladilnik za 30 minut.
- V skledi zmešamo kislo smetano, sladkor, jajca in koruzni škrob. Mešamo, dokler ne dobimo gladke kreme.
- Jabolka olupimo, odstranimo pečke in jih narežemo na tanke polmesece.
- Pokapamo jih z limoninim sokom, da ne potemnijo.
- Polovico jabolk razporedimo po testu v pekaču, prelijemo s polovico nadeva.
- Nato položimo preostala jabolka in jih prelijemo s preostalim nadevom.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C 45-50 minut, dokler pita ne dobi zlato-rjave barve.
- Po peki pustimo pito, da se popolnoma ohladi na sobni temperaturi, nato jo prestavimo v hladilnik za 5-6 ur, da se okusi prepojijo.
- Postrežemo ohlajeno kot sladico.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Kokosova kremna pita
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira