Francoska čebulna juha je ena najbolj prepoznavnih jedi francoske kuhinje, njene bogate okuse pa lahko prenesemo tudi v druge jedi. Ta recept združuje sočne piščančje prsi, karamelizirano čebulo in bogat okus sira Gruyère, ki se lepo stopi in poveže vse sestavine.

Sestavine

  • 4 piščančje prsi (brez kosti in kože)
  • 3 velike rjave čebule (na tanko narezane)
  • 1 žlica gladke moke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1½ skodelice (375 ml) belega vina (ali piščančje jušne osnove)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana ali stisnjena)
  • 100 g naribanega sira Gruyère
  • 4 vejice timijana (ali ½ čajne žličke suhega timijana)
  • Sol in poper po okusu

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 200°C.
  2. Piščančje prsi posolimo in popramo ter jih enakomerno povaljamo v moki.
  3. V litoželezni ponvi ali drugi ognjevarni posodi segrejemo olivno olje in maslo na srednje visoki temperaturi.
  4. Piščanca popečemo približno 5 minut na vsaki strani, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
  5. Odstavimo in prihranimo na toplem.
  6. V isto ponev po potrebi dodamo še malo masla in dodamo narezano čebulo.
  7. Kuhamo na nizki temperaturi približno 15 minut, občasno premešamo, da se enakomerno karamelizira.
  8. Dodamo česen in pražimo še 1 minuto.
  9. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, dokler se tekočina ne zmanjša na polovico.
  10. Piščanca vrnemo v ponev in ga položimo na karamelizirano čebulo.
  11. Po vrhu vsakega kosa piščanca enakomerno posujemo nariban sir Gruyère.
  12. Ponev prestavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo 20 minut, dokler se sir ne stopi in lepo zapeče.

Video recept

PRIPRAVITE TUDI: Rižota s piščancem in gobami, hitro in okusno kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko najdete število 78 v 3 sekundah?
Naslednji članekKaj? To je občina v Sloveniji, ki je letos privabila največ turistov