Piščančje mesne kroglice s pehtranom in porovo omako so prava kulinarična poslastica, ki združuje bogat okus piščančjih beder z elegantnim pridihom pehtrana in kremaste omake. Meso lahko zmeljete sami, kar zagotovi izjemno sočnost. So odlična izbira za ljubitelje okusnih in rahlo posebnih jedi. Priprava je sicer nekoliko zahtevnejša, a rezultat bo zagotovo navdušil.

Sestavine

  • 700 g piščančjih beder ali mletega mesa
  • 2 žlici masla
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 1 skodelica krušnih drobtin
  • 1 cela limona (drobno naribana limonina lupinica)
  • 1 celo jajce
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana (polovica, če je posušen)
  • Sol in poper

Za pehtranovo omako:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 pora (narezana na tanke rezine)
  • 1 žlica svežega pehtrana (polovica, če je posušen)
  • ½ skodelice suhega belega vina
  • 1 skodelica piščančje juhe
  • 3-4 žličke gorčice
  • 1½ skodelice zgoščene smetane
  • Več vejic svežega pehtrana ali ½ žličke posušenega pehtrana
  • Peteršilj (po želji)

Postopek

  1. Pečico segrejte na 200°C. Šalotki drobno nasekljajte, česen pa stisnite ali na drobno nastrgajte.
  2. V večji ponvi segrejte maslo, dodajte šalotko in česen ter počasi pražite, dokler ne postaneta prosojna. Pustite, da se ohladi.
  3. V večjo skledo dodajte mleto piščančje meso, krušne drobtine, jajce, limonino lupinico, pehtran, ohlajeno šalotko in česen, sol ter poper. Vse sestavine dobro premešajte.
  4. Iz zmesi oblikujte 8 enakih kroglic (približno 125 g vsaka) in jih položite na stran.
  5. V veliki ponvi segrejte olivno olje in dodajte drobno nasekljan bel por. Pražite 6 minut, dokler por ne postane zlate barve. Zalijte z vinom in kuhajte 2 minuti, nato dodajte piščančjo osnovo, gorčico, smetano in pehtran. Zavrite in kuhajte še 5-8 minut.
  6. V ponev z omako dodajte mesne kroglice, jih nežno premešajte, da se prekrijejo z omako, in ponev prestavite v ogreto pečico. Pecite 15-20 minut, dokler kroglice niso pečene in zlato rjave.
  7. Mesne kroglice postrezite z bogato porovo omako, okrasite s svežim pehtranom ali peteršiljem.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVas nenehno zebe? To je pet možnih vzrokov
Naslednji članekTo je lahko razlog, da se vam lomijo nohti