Njoki so odlična priloga k različnim omakam. Pripravljeni s špinačo pa so še posebej okusni in radi jih imajo tudi otroci.

Sestavine

  • 400 g zamrznjene špinače
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 jajci
  • Približno 500 g gladke pšenične moke (tip 480)
  • Sol (po okusu)

Postopek

  1. Priprava špinače: Dan pred pripravo iz zamrzovalnika vzemite 400 g špinače in jo pustite, da se popolnoma odtali. Odtaljeno špinačo dobro ožemite, da odstranite čim več vode.
  2. Kuhanje krompirja: Krompir olupite, narežite na manjše kose in ga kuhajte v slani vodi približno 15 minut, dokler ni mehak. Kuhan krompir odcedite in pustite, da se nekoliko ohladi.
  3. Priprava mase: V mešalniku zmešajte ožeto špinačo in jajci, da dobite gladko zmes. Ohlajen krompir pretlačite ali zmešajte v mešalniku, da dobite gladek pire.
  4. V večji posodi združite špinačno zmes, krompirjev pire in postopoma dodajajte moko ter sol po okusu. Gnetite testo, dokler ne postane gladko in se ne lepi na roke. Po potrebi dodajte več moke.
  5. Oblikovanje njokov: Testo razdelite na več delov. Na pomokani površini vsak del oblikujte v dolg svaljek s premerom približno 2 cm. Svaljke narežite na koščke dolžine 2–3 cm. Po želji vsak njok rahlo povaljajte z vilicami, da dobite značilne vdolbine.
  6. Kuhanje njokov: V velikem loncu zavrite slano vodo. Njoke kuhajte v vreli vodi, dokler ne priplavajo na površje (približno 2–3 minute). S penovko jih poberite iz vode in odcedite.
  7. Shranjevanje: Če želite njoke shraniti za kasneje, jih razporedite na pladenj obložen s papirjem za peko in jih zamrznite. Ko so zamrznjeni, jih prestavite v vrečko za zamrzovanje. Zamrznjene njoke lahko kasneje skuhate neposredno iz zamrzovalnika, brez odtajanja.

Video recept

 

Pripravite domače pljukance za nadomestek testenin, odlični so


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTulipani lepše cvetijo, če pravočasno storite tole po cvetenju
Naslednji članekPrevidno z bezgom, tega mnogi ne vedo