Ta preprosta jed združuje nežni stročji fižol, slanino in zelenjavo v okusni enolončnici, ki je kot nalašč za družinsko kosilo ali večerjo. Z dodatkom prežganja na koncu priprave dobi jed bogato teksturo in poln okus. Pripravite si skledo in uživajte v domači hrani.
Sestavine (za 4 osebe)
- Približno 600 g svežih stročjih fižolov
- 2 večji čebuli
- 2 manjši korenčki
- Zelo malo korenaste zelenjave (peteršilj, zelena)
- Lovorovi listi
- Po želji malo pekoče paprike za pikantnost
- 1 svež paradižnik
- Malo olja
- Približno 200 g slanine
- 2,5 litra vode
- 5 g soli
- Poper po okusu
- Malo suhe kumine (vrh noža ali žličke)
- 10 g mešanice začimb (ali enaka količina soli)
- 500 g olupljenega krompirja, narezanega na kocke
Za prežganje:
- Olje
- 3-4 stroki česna
- 10 g sladke mlete rdeče paprike
- 20 g gladke moke
- Po potrebi malo vode
Priprava
- Stročjim fižolom odrežite vrhove in jih narežite na velikost žlice. Hranite jih v vodi do uporabe.
- Čebulo nasekljajte, korenje in korenasto zelenjavo (peteršilj, zelena) pa naribajte. Po želji dodajte pekočo papriko in lovorove liste.
- Paradižnik olupite in narežite na manjše koščke. Slanino narežite na manjše koščke, česen pa pripravite, vendar ga za zdaj ne olupite.
- V loncu segrejte olje in nekaj minut pražite slanino, nato jo odstranite in postavite na stran.
- Na isto maščobo dodajte narezano in naribano zelenjavo (čebula, korenje, korenasta zelenjava), lovor in po želji pekočo papriko. Pražite približno 10 minut.
- Nato dodajte narezan paradižnik in odcejene stročje fižole, premešajte in dolijte 2,5 litra vode. Počakajte, da zavre.
- Dodajte sol in kuhajte približno 35 minut.
- Po 35 minutah dodajte poper, mešanico začimb (ali sol), krompir in vrnite slanino nazaj v lonec. Kuhajte še 20 minut.
- Pripravite prežganje: V segreti ponvi na olju na hitro popražite sesekljan česen (približno 20 sekund), nato dodajte sladko papriko in moko. Vse skupaj hitro premešajte, da se dobro poveže. Po potrebi dodajte malo vode, da ne bo preveč suho.
- Dodajte v enoločnico in kuhajte še 5 minut.
- Postrezite toplo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira