Silvestrovo je pred nami in mnogi bodo spili tudi kakšen kozarec alkohola. Da naslednji dan slabost ne bo predolgo trajala, da glava ne bo bolela in da bo počutje boljše, vam priporočamo, da si pripravite juho naših sosedov, ki odlično nahrani in hidrira telo.

Sestavine

  • 120 g rdeče čebule
  • 150 g korenja
  • 200 g krompirja
  • 150 g gob (šampinjoni ali drugi po izbiri)
  • 150 g bukovega ostrigarja
  • 150 g slanine
  • 1 žlica masti
  • 1 liter zelenjavne osnove
  • 1 liter vode
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 2 žlici rdeče dimljene paprike
  • 1/2 žlice pekoče rdeče paprike
  • 1 čajna žlička soli
  • 4–5 lovorovih listov
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1/2 čajne žličke črnega popra

Postopek

1. Priprava sestavin:

  • Čebulo, korenje in krompir narežite na kocke velikosti približno 1,5–2 cm.
  • Slanino narežite na tanke trakove.

2. Praženje čebule in slanine:

  • V globok lonec dodajte svinjsko mast in jo segrejte.
  • Dodajte narezano čebulo in pražite, dokler ne postekleni.
  • Nato dodajte slanino in pražite na nizkem ognju nekaj minut, dokler ne postane svetlo rjava.

3. Dodajanje zelenjave in začimb:

  • V lonec dodajte narezane gobe, ostrigarje in korenje ter vse skupaj dušite nekaj minut.
  • Začinite s soljo, poprom, dodajte lovorjeve liste in sesekljan peteršilj.
  • V lonec vlijte zelenjavno osnovo in vodo.
  • Dodajte rdečo dimljeno papriko, po želji še pekočo papriko ter ščepec sladkorja.

4. Kuhanje krompirja:

  • Ko juha zavre, dodajte krompir in kuhajte na nizkem ognju 15–20 minut, dokler krompir ni mehak.

5. Postrežba:

  • Juho postrezite vročo, skupaj s koruznim kruhom ali kruhom po izbiri.

Recept: Zagorska juha proti mačku

PREBERITE TUDI: Kako si pomagati pri alkoholnem mačku?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNagradna igra: Podarjamo naše skodelice
Naslednji članekZakaj niste srečni? To so tri vsakodnevne navade, ki so slabe