Med vrtnarji je pogosto razširjeno prepričanje, da so paradižniki najbolj okusni, če dozorijo neposredno na rastlini. Vendar pa agronomi opozarjajo, da to ni nujno res – zgodnje obiranje ima lahko celo številne prednosti.
Zakaj se splača paradižnik pobrati prej?
1. Manj tveganja za poškodbe
Paradižnik, ki ni popolnoma zrel, je bolj odporen na poškodbe – tako zaradi vremena (toča, močan veter), kot tudi zaradi škodljivcev, ki zlahka uničijo zrele plodove.
2. Nižja verjetnost pokanja
Ko v tleh nenadoma naraste vlaga, zreli plodovi hitro počijo. Če jih poberemo prej, se temu zlahka izognemo.

3. Daljši rok uporabe
Rahlo obarvani paradižniki se v hladilniku ohranijo dlje kot zreli. Po nasvetu jih lahko hranimo v hladilniku in jih po potrebi prestavimo na sobno temperaturo, kjer dozorijo v petih do sedmih dneh.
4. Enak okus in kakovost
Ni znanstvenih dokazov, da bi bili paradižniki, dozoreli na rastlini, bolj okusni od tistih, ki dozorijo po obiranju. Kakovost je primerljiva, v nekaterih primerih celo boljša, saj so plodovi zaščiteni pred zunanjimi vplivi.
Kako spodbuditi zorenje doma?
Če želite, da vaši paradižniki hitreje dozorijo, jih položite na ravno površino pri sobni temperaturi in poleg njih postavite zrelo banano ali jabolko. Ta sadeža sproščata večje količine etilena, kar bo pospešilo zorenje.
PREBERITE TUDI: Zakaj paradižnik gnije še preden dozori in kako ukrepati?

















































