Sarma je jed, ki se jo tradicionalno pripravlja za novo leto, vendar jo mnogi pripravljamo že ob prvih hladnih dnevih in ko so prve glave kislega zelja pripravljene. Je okusna, zdrava jed, ki so jo pripravljale že naše babice. Za pripravo potrebujete kar nekaj časa, sarme pa se drži rek, da je naslednje dni ob pogrevanju še boljša.
Sestavine
- 1 glava kislega zelja,
- 200 g slanine,
- 800 g mešanega mletega mesa,
- 1 večja čebula,
- 3 stroki česna,
- 1 jajce,
- 200 g riža,
- sol po okusu,
- poper po okusu,
- lovorov list,
- žlica olja,
- žlica moke,
- žlica paradižnikove mezge,
- voda.
Postopek
Najprej pripravimo sarme. Vzamemo glavo kislega zelja in jo previdno ločimo na posamezne liste (če ne želite kislobe, liste sperite pod vodo), nič hudega če se kakšen list raztrga, te boste uporabili kasneje in jih razrezane dodali v omako. V ponvi segrejemo malo olja in prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in česen, da zadiši. V večji posodi zmešamo mleto meso, riž, jajce, sol, poper in dodamo čebulo, česen in slanino. Dobro premešamo, da se sestavine med seboj povežejo. Vzamemo list kislega zelja in dodamo žlico nadeva, ki ga oblikujemo v kroglico ter zavijemo (če ne znate dobro zavijati sarm, si pomagajte z zobotrebci). Nadaljujte dokler vam ne zmanjka listov zelja, ali nadeva. V večjem loncu, kjer boste kuhali sarme na olju prepražite malo moke in dodajte paradižnikov mezgo, zalijte z vodo ter počasi dodajte v lonec še sarme in morebitne ostanke raztrganih listov ter lovorjev list. Pokrijte s pokrovom in kuhajte na rahlem ognju približno 2 – 3 ure, odvisno od velikost sarm.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira