Če ste mislili, da gre le za še eno pito s sirom – se motite. Pod krhko skorjico se skriva povsem nepričakovan, zračen, rahlo sladko-kiselkast nadev, ki spominja na mousse. Popolna kombinacija vanilije, sadja in penaste teksture vas bo prepričala že po prvem grižljaju. Recept je pravzaprav zelo preprost.
Sestavine
Testo:
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 200 g masla
- 70 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici kisle smetane
- 5 rumenjakov
Nadev:
- 5 beljakov
- 150 g sladkorja
- 2 zavojčka pudinga z vanilijevim okusom brez sladkorja (2 × 40 g)
- 6 žlic olja
- 1 vanilijev sladkor ali žlička ekstrakta
- 500 g jagodičevja (maline, borovnice, kupine, višnje …)
Dodatno:
- sladkor v prahu za posipanje
Priprava
Testo:
- Zmešajte moko s pecilnim praškom in sladkorjem, nato dodajte na lističe narezano hladno maslo ter ga utrite v moko, da dobite drobtine.
- Dodajte rumenjake, kislo smetano in vanilijo ter hitro zgnetite v gladko testo.
- Testo razdelite v razmerju 60:40. Večji del postavite v hladilnik, manjšega pa v dve manjši kroglici in dajte v zamrzovalnik za vsaj 30 minut.
Nadev:
- Stepite beljake v čvrst sneg, postopoma dodajte sladkor in vanilijo.
- Vmešajte presejan puding v prahu in nato še olje. Mešajte previdno z lopatko, da ohranite rahlo strukturo snega.
Sestavljanje:
- Večji kos testa razvaljajte in položite v pekač, obložen s papirjem za peko.
- Po testu razporedite beljakov nadev in enakomerno potresite jagodičevje (zamrznjenega ne odtajajte).
- Po vrhu naribajte zamrznjeni manjši del testa.
Peka:
- Pecite 15 minut pri 180 °C, nato znižajte temperaturo na 160 °C in pecite še 15 minut.
Po koncu pečenja izklopite pečico in pustite kolač v njej še 15 minut, nato ga vzemite ven in ohladite. - Potresite s sladkorjem v prahu in razrežite na kocke. Postrezite ohlajeno.
PRIPRAVITE TUDI: Recept za božansko čokoladno mileram torto
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira