Poleti iščemo lahke, a kljub temu okusne jedi, ki ne obremenijo želodca. Dušene kumare v omaki so preprosta, stara dobra jed, ki jo najbolje poznajo babice – a z nekaj sodobnimi dodatki, kot je kurkuma, dobi poseben, zdravju prijazen značaj. Postrezite jih s krompirjevim pirejem in uživajte v nežni harmoniji okusov.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 srednje veliki kumari
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • olje za praženje
  • ščepec mlete kumine
  • sol in poper po okusu
  • ščepec kurkume in po želji malo karija
  • malo rastlinske smetane
  • zelo zrel paradižnik (ali 1 žlička jabolčnega kisa)
  • svež koper ali peteršilj

Priprava

  1. Kumari olupite, po potrebi prerežite in odstranite zrela semena. Nato ju naribajte na tanke lističe, prav tako čebulo.
  2. Kumare in čebulo posolite ter z rokami rahlo pregnetite, da spustijo nekaj vode.
  3. V kozici segrejte malo olja, dodajte moko in hitro premešajte – preden se obarva rjavo, dodajte ožete kumare in čebulo ter vse skupaj na hitro popražite.
  4. Če imate zelo zrel paradižnik, ga narežite na večje kose in dodajte v kozico skupaj s kumarami.
  5. V izvensezonskem času lahko namesto paradižnika dodate žličko jabolčnega kisa.
  6. Začinite z malo mlete kumine, ščepcem kurkume (in po želji kančkom karija), poprom in po okusu še s soljo.
  7. Zalijte z majhno količino vode, da se kumare lepo dušijo pod pokrovom.
  8. Po približno 10 minutah dodajte nasekljan koper ali peteršilj ter rastlinsko smetano.
  9. Premešajte in kuhajte še nekaj minut.
  10. Postrezite toplo – najbolje se prileže v družbi kremastega krompirjevega pireja.

Stara dobra jed naših babic: Kumare v omaki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekFuge bodo bele kot sneg – splet je ponorel za tem trikom
Naslednji članekUganka: Na sliki je skrita jagoda, jo uspete najti v 15 sekundah?