Napihnjenost je eden najpogostejših in hkrati najbolj neprijetnih simptomov sodobnega načina življenja. Občutek “napihnjenega trebuha”, ki nas pogosto spremlja po obroku, lahko pokvari razpoloženje, zmanjša zbranost in nas spravi v zadrego. Vendar pa v večini primerov vzrok ni resna bolezen, temveč slabe navade – prehranske ali vedenjske.

Najpogostejši razlogi za napihnjenost

  1. Hitro prehranjevanje in požiranje zraka

Če jeste prehitro ali govorite med žvečenjem, pogoltnete več zraka, kar se kopiči v črevesju.

2. Preveč sladkorjev in ogljikovih hidratov

Beli kruh, testenine, sladkarije in gazirane pijače lahko sprožijo fermentacijo in nastanek plinov.

3. Mlečni izdelki

Tudi če nimate uradne intolerance na laktozo, vam mleko, jogurt ali sir lahko povzročajo krče in napenjanje.

, Ste po jedi napihnjeni? To so najpogostejši krivci in rešitve

4. Stres

Prebava je tesno povezana z živčevjem. Pod stresom se prebava upočasni, občutljivost črevesja pa se poveča.

5. Hormonska nihanja

Ženske pogosto doživljajo napihnjenost v času menstruacije ali ovulacije zaradi zadrževanja tekočine.

Kaj lahko naredite sami?

  1. Jejte počasneje. Žvečite temeljito in ne govorite s polnimi usti.
  2. Izbirajte pametno. Izogibajte se gaziranim pijačam, stročnicam, zelju in umetnim sladilom.
  3. Kratek sprehod po jedi spodbuja prebavo in lajša nelagodje.
  4. Ne žvečite žvečilnega. Spodbuja požiranje zraka.
  5. Uvedite probiotike. Naravno ali kot prehransko dopolnilo, probiotiki lahko uravnajo črevesno mikrofloro.

Kdaj k zdravniku?

Če se napihnjenost pojavlja skoraj vsak dan, traja več dni ali jo spremljajo drugi simptomi, kot so bolečine, spremembe v odvajanju, izguba teže ali kri v blatu – se nujno posvetujte z zdravnikom. Vzrok so lahko resnejša stanja, kot so celiakija, intoleranca na hrano ali sindrom razdražljivega črevesja.

PREBERITE TUDI: Teh stvari ne bi smeli početi na prazen želodec


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Poletna pita z breskvami – preprosta sladica za vsak dan
Naslednji članekRecept za slivovo marmelado, kot ga še niste poskusili