Govedina po burgundsko, ki jo pogosto smatrajo za kraljico vseh govejih enolončnic, je francoska enolončnica, ki združuje nežne koščke govedine, dušene v rdečem vinu s korenjem in zelišči ter praženo čebulo in gobami, ki jed zaokrožijo.
Recept je nekoliko zahtevnejši, a vreden vsake minute.
Sestavine
- 250 g debele slanine, narezane na 2,5 cm koščke
- 1,4 kg govejega fileja (ali drugega mehkejšega kosa), očiščenega in narezanega na 5 cm kocke
- 1 velika bela čebula, sesekljana
- 2 velika korenja, narezana na 5 cm kose
- 6 strokov česna, mletih
- 1/2 skodelice (65 g) moke
- 8 vejic timijana (povezanih skupaj z vrvico)
- 3 skodelice (720 ml) suhega rdečega vina (npr. burgundsko)
- 2 velika lovorjeva lista
- 3 skodelice (720 ml) goveje jušne osnove (naj bo z manj soli)
- 1/4 skodelice (60 g) paradižnikove mezge
- sol in poper po okusu
Za konec:
- 4 žlice (50 g) masla
- 2 žlici (30 g) olivnega olja
- 16 bisernih čebul
- 450 g šampinjonov, narezanih na četrtine
- 3 žlice svežega peteršilja
- 2 čajni žlički svežega timijana
- sol in poper po okusu
Katero vino izbrati?
Govedina po burgundsko se tradicionalno pripravlja z rdečim burgundcem. Burgundec se prideluje iz grozdja pinot noir v regiji Burgundija v Franciji. Če se držite recepta, lahko uporabite burgundec, vendar boste odlične rezultate dosegli tudi z pinot noirjem iz drugih regij sveta. Namesto njega lahko uporabite tudi cabernet ali syrah.
Postopek
- Pečico segrejte na 175 °C in rešetko postavite na srednjo raven, tako da bo dovolj prostora za velik pekač s pokrovom.
- Segrejte veliko litoželezno posodo na srednjo temperaturo in dodajte slanino. Slanino pecite, dokler se večina maščobe ne stopi (7–10 minut), nato pa slanino z žlico z režami odstranite na krožnik, obložen s papirnato brisačo, da se odcedi.
- Goveje kocke zelo osušite, nato jih začinite s soljo in poprom po okusu. Potresite z moko, nato pa odvečno moko otresite, pri čemer jo shranite za kasneje. Govedino popecite, da se dobro zapeče z vseh strani, po potrebi v serijah. Vso govedino preložite na drug krožnik in postavite na stran.
- Iz lonca odstranite odvečno slanino in govejo maščobo, tako da v loncu ostane približno četrt skodelice. Dodajte čebulo in jo pražite 3–5 minut oziroma dokler se ne začne mehčati, nato dodajte korenje in nadaljujte s kuhanjem, dokler ne dobi malo barve (še približno 5–7 minut).
- V lonec dodajte česen in kuhajte, dokler ne zadiši (približno 1-2 minuti), nato dodajte paradižnikovo mezgo in kuhajte še 3-4 minute, pri čemer pogosto mešajte, da se ne zažge.
- V lonec dodajte vso preostalo moko in jo z metlico ali leseno žlico vmešajte. Pražite, dokler moka ne postane bela (približno 2 minuti).
- V lonec počasi dodajajte vino in govejo osnovo, medtem ko mešate z metlico, da se izognete grudicam. Z ravno leseno žlico postrgajte dno lonca, da odstranite vse rjave koščke. V lonec dodajte govedino, slanino, timijan in lovorjev list ter ugasnite ogenj.
- Pokrijte lonec in ga postavite v pečico, da se peče 2,5 – 3 ure oziroma dokler govedina ni zelo mehka. Opomba: Po 90 minutah preverite govedino in če je omaka pregosta in se prime dna lonca, dodajte 1/2 skodelice vode in dobro premešajte, preden lonec vrnete v pečico.
- Ko je govedina mehka, lonec vzemite iz pečice in poskusite. Po potrebi začinite s soljo in poprom. V tem času zavrzite lovorjev list in timijan.
- Z vrha poberite vidno maščobo ali pa na omako položite nekaj papirnatih brisač, da ujamete nekaj maščobe.
- Če je omaka preredka, vsebino odcedite v drug lonec in ločite tekočino od ostalih sestavin. Lonec postavite na gorilnik in ogenj povečajte na srednje močan. Preprosto kuhajte, dokler omaka ne prekrije hrbtne strani lesene žlice, nato pa sestavine ponovno združite. Med zadnjim korakom spodaj pazite, da je lonec pokrit.
- Veliko ponev segrejte na nekoliko višji ogenj od srednjega. Dodajte olivno olje skupaj z biserno čebulo. Čebulo pražite, dokler se ne zmehča (približno 4-5 minut), nato jo z žlico z režami preložite na krožnik, pokrit s folijo.
- V isto ponev dodajte gobe in kuhajte, dokler ne spustijo vode in začnejo rjaveti (približno 5–8 minut). Ko začnejo rjaveti, dodajte maslo in kuhajte, dokler se ne lesketajo (približno 2–3 minute).
- Biserno čebulo vrnite v ponev in premešajte. Ugasnite ogenj in začinite s soljo, poprom in listi timijana.
- Peteršilj vmešajte v lonec. Pred serviranjem lahko v lonec vmešate vse gobe in biserno čebulo ali pa jih razdelite na krožnike, tako da vsak dobi nekaj biserne čebule in gob.
- Postrezite s pire krompirjem ali hrustljavim kruhom.
Video recept
Nasvet
Če je mogoče, je najbolje, da lonec ohladite in nato čez noč postavite v hladilnik. Okusi bodo veliko bolj koncentrirani in okus bo veliko boljši. Če želite omako pogreti naslednji dan, jo preprosto kuhajte na štedilniku na srednji do srednje nizki temperaturi, dokler se ne segreje. Če je omaka pregosta, jo preprosto razredčite z malo vode.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vsi vidimo trikotnike – a le eden od petih lahko ugane pravilno število
- Kako veste, če je jajce še vedno užitno, čeprav nima roka uporabnosti?
- To so rastline, ki jih nikoli ne smete saditi v bližini hiše, naredijo več škode kot koristi
- Recept za hitro češnjevo pecivo, ki se kar topi v ustih
- Češnje lahko zdržijo več dni, če jih shranite na ta način
- To je otok, ki velja za smrtonosno destinacijo, kamor smejo le znanstveniki in vojaki