Navadni pljučnik, poznan tudi pod imenom divji zajčki, je trajnica, ki raste na temnejših obronkih gozda in jasah, tudi na travnikih, pašnikih in ob rekah. Razširjen je po vsej Evropi. Prepoznamo ga po kosmatih steblih in belih lisah na listih. Cveti v vijolično – rožnatih in modrih barvah.
Rast in lega
Raste že zgodaj v začetku pomladi od marca do maja. Nabiramo ga ob sončnih dneh, cvetove in zelen del rastline brez korenin. Lahko ga posušimo in ga uporabljamo za čaj ali ga zaužijemo svežega kot dodatek k jedem. Uporablja se lahko tudi kot sirup, hidrolat, mazilo ali tinktura.
Zdravstvene koristi
Uporablja se ga lahko predvsem za lajšanje vnetij in pri težavah z dihali, predvsem pri kašlju. Pijemo ga tako dolgo, dokler kašelj ne preneha. Predvsem je priporočljiv pri astmatikih in drugih pljučnih obolenjih. Uporablja pa se ga lahko pri vseh prehladnih obolenjih. Je tudi odličen diuretik, ki lahko pospešuje odvajanje vode iz telesa in pomaga pri hitrejšem okrevanju pri okužbi sečil. Blagodejno lahko vpliva na vnetje prebavil in pomaga pri odpravljanju težav s hemoroidi.
Vendar previdno! Pri lajšanju težav z dihali in vnetji se ga lahko uporablja kot čaj od 7 do 10 dni zapored po 3 do 4 skodelice na dan. Nato je potrebno narediti 7 dni premora.
Najpogostejša uporaba navadnega pljučnika
V prehrani se ga lahko uporablja kot dodatek k omakam, špinači, smutiju, palačinkam, juham ipd. Ni močnega okusa, je pa rahlo podoben okusu kumar.
- Čaj pripravimo tako, da zavremo 200 ml vode, ki jo prelijemo čez 1-2 žlički suhe rastline in pustimo stati 5-10 min, nato ga pijemo po požirkih. Pri težavah z vnetim grlom in vnetjih v ustni votlini se priporoča grgranje čaja večkrat dnevno.
- Sirup naredimo tako, da večjo količino pljučnika namočimo v vrelo vodo, ko se ohladi, dodamo sladkor ali med in ponovno prevremo. Zapremo in shranimo v hladilniku.
- Kot dodatek jedem ga lahko uporabimo tako svežega kot suhega, vendar svežega uporabimo eno do dve pesti, suhega pa do dve žlici.
PREBERITE TUDI: Čemaž: Nepogrešljiva rastlina ljudske medicine; tako jo lahko uporabite
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira