Plesen na siru je običajen pojav, vendar to ne pomeni vedno, da je sir treba zavreči. V nekaterih primerih je plesen del procesa zorenja, ki siru daje edinstven okus in teksturo. V drugih primerih, ko se plesen pojavi nenamerno, na primer v hladilniku, lahko vpliva na kakovost sira in ni nujno nevarna.

Kdaj je plesen na siru varna?

Pri določenih vrstah sirov, kot so Camembert, Roquefort ali gorgonzola, je plesen naravni del zorenja. Ta vrsta plesni je zaželena, saj doda siru edinstven okus in aromo.  Takšne plesni so varne za uživanje.

, Ali še lahko jeste sir, če se je na njem pojavila plesen?

Kdaj je treba sir zavreči?

Če se plesen pojavi na mehkih sirih, kot so rikota, kremni sir ali sveži sir, je treba celoten sir zavreči. Mehki siri namreč vsebujejo več vlage, kar omogoča plesni, da se hitro razširi po celem izdelku, tudi če je vidna le na površini.

Če je sir popolnoma prekrit s plesnijo, ga prav tako ni priporočljivo uživati, ne glede na vrsto.

Kako ravnati s plesnivim sirom?

Pri trdih in poltrdih sirih, kot so parmezan, cheddar ali edamec, je plesen mogoče preprosto odstraniti. Odrežite plesen in približno 2,5 cm okrog nje, saj lahko micelij plesni prodre globlje v sir, kot je videti na prvi pogled. Preostanek sira je nato varen za uživanje.

Kako preprečiti nastanek plesni?

  • Pravilno shranjevanje: Mehke sire zavijte v plastično folijo, da preprečite stik s kisikom, ki je potreben za rast plesni. Trdi siri se bolje shranjujejo v sirovem papirju, saj omogoča minimalen pretok kisika.
  • Uživanje ob pravem času: Kupujte mehke sire le tik pred tem, ko jih nameravate zaužiti, saj imajo krajši rok trajanja.
  • Ločeno shranjevanje: Sir hranite ločeno od drugih pokvarljivih živil, saj lahko plesen hitro prehaja na druga živila.

Čeprav plesen na siru ni vedno nevarna, je pomembno razlikovati med naravno prisotno in nenamerno plesnijo.

PRIPRAVITE: Testenine s sirom, to je jed, ki je obnorela ljudi širom sveta


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za okusno in zdravo čokoladno sladico
Naslednji članekOptična iluzija: Preizkusite, kako dobro razločite barve. Nekje se skriva število 20