Rdeča pesa je ena najbolj priljubljenih vrst ozimnice pri nas. Njena značilna sladkasto-kisla aroma popestri številne jedi – od krompirja, fižola in mesnih jedi do sendvičev.

Priprava vložene pese ni zahtevna, rezultat pa je vedno izjemen, saj jo lahko hranimo mesece in jo uporabimo, ko jo najbolj potrebujemo.

Sestavine

  • 3 kg rdeče pese
  • 1 l vode
  • 1/2 l kisa
  • 1/2 kg sladkorja
  • 2 žlici soli
  • nekaj lovorjevih listov

PREBERITE TUDI: Zakaj je rdeča pesa koristna za vaše telo?

Postopek

  1. Priprava pese: rdečo peso skuhamo in jo pustimo čez noč v vodi, v kateri se je kuhala. Naslednji dan jo olupimo, oplaknemo in narežemo na tanke lističe.
  2. Priprava preliva: v loncu zavremo kis, vodo, sladkor in sol.
  3. Kuhanje pese: v vrelo mešanico dodamo narezano peso, jo na kratko prevremo, nato poberemo iz lonca in še vročo nadevamo v sterilizirane kozarce.
  4. Zalivanje: peso v kozarcih prelijemo z vročo mešanico in na vrh vsakega kozarca dodamo malo nadrobljenega lovorja.
  5. Zapiranje: kozarce dobro zapremo, jih čez noč obrnemo na glavo (pokrov navzdol) in pokrijemo z volneno odejo. Ko se popolnoma ohladijo, jih shranimo v hladen in temen prostor.

Nasvet

Če želite, da pesa ostane nekoliko bolj hrustljava, je ne kuhajte predolgo – dovolj je, da se zmehča, a da še vedno drži obliko pri rezanju.

Kako pravilno shraniti ozimnico, da bo okusna vse do pomladi


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe boste tako skrbeli za nože, jih boste imeli za vse življenje
Naslednji članekNaravne metode, s katerimi se znebimo vinskih mušic