Rdeča pesa je ena najbolj priljubljenih vrst ozimnice pri nas. Njena značilna sladkasto-kisla aroma popestri številne jedi – od krompirja, fižola in mesnih jedi do sendvičev.
Priprava vložene pese ni zahtevna, rezultat pa je vedno izjemen, saj jo lahko hranimo mesece in jo uporabimo, ko jo najbolj potrebujemo.
Sestavine
- 3 kg rdeče pese
- 1 l vode
- 1/2 l kisa
- 1/2 kg sladkorja
- 2 žlici soli
- nekaj lovorjevih listov
PREBERITE TUDI: Zakaj je rdeča pesa koristna za vaše telo?
Postopek
- Priprava pese: rdečo peso skuhamo in jo pustimo čez noč v vodi, v kateri se je kuhala. Naslednji dan jo olupimo, oplaknemo in narežemo na tanke lističe.
- Priprava preliva: v loncu zavremo kis, vodo, sladkor in sol.
- Kuhanje pese: v vrelo mešanico dodamo narezano peso, jo na kratko prevremo, nato poberemo iz lonca in še vročo nadevamo v sterilizirane kozarce.
- Zalivanje: peso v kozarcih prelijemo z vročo mešanico in na vrh vsakega kozarca dodamo malo nadrobljenega lovorja.
- Zapiranje: kozarce dobro zapremo, jih čez noč obrnemo na glavo (pokrov navzdol) in pokrijemo z volneno odejo. Ko se popolnoma ohladijo, jih shranimo v hladen in temen prostor.
Nasvet
Če želite, da pesa ostane nekoliko bolj hrustljava, je ne kuhajte predolgo – dovolj je, da se zmehča, a da še vedno drži obliko pri rezanju.
Kako pravilno shraniti ozimnico, da bo okusna vse do pomladi
Zadnji prispevki
- Enostaven cvetlični aranžma za prvi november za začetnike
- Vizualna uganka: Lahko najdete duhca, ki se je skril na sliki?
- Ideje za vikend peko: Razvajajte svoje domače s temi slaščicami #8
- Ideja za izlet: 9 krajev v Sloveniji, kjer naj bi strašilo in so povezani s srhljivimi zgodbami
- Hitro in preprosto pecivo, ki vedno uspe: Pasji smrčki
- Rižota z govejimi trakci in gobami, kot iz dobre gostilne
















































