Kostanj je eden izmed najbolj priljubljenih jesenskih sadežev – diši po toplih večerih, sprehodih po gozdu in prazničnem decembru. A ker ga lahko nabiramo le kratek čas, se mnogi sprašujejo, kako ga pravilno shraniti, da bo ohranil okus in teksturo tudi v hladnejših mesecih. Dobra novica? Kostanj lahko uživate vse do zime – če ga le pravilno pripravite in shranite.
1. Shranjevanje v kleti
Če imate hladno in vlažno klet, je to idealno mesto za shranjevanje svežega kostanja.
- Kostanj naj bo čist in suh, brez razpok ali plesni.
- Shranite ga v lesen zabojček ali mrežasto vrečo, da zrak lahko kroži.
- Idealna temperatura je okoli 0 °C, z vlažnostjo vsaj 80 %.
- V takšnih pogojih lahko kostanj zdrži tudi do tri mesece, sicer pa vsaj en do dva tedna.
2. Hranjenje v hladilniku
Če kleti nimate, bo tudi hladilnik dobra izbira.
- Kostanj shranite v papirnato vrečko ali perforirano posodo, da se ne nabira vlaga.
- Tako bo ostal svež do 20 dni.
- Če imate že kuhan kostanj, ga porabite v štirih dneh, saj hitro izgubi svežino.
3. Zamrzovanje – najboljša metoda za zimo
Najdaljšo obstojnost boste dosegli, če kostanj zamrznete. Postopek je preprost:
- Kostanj dobro operite in osušite.
- Če ga nameravate pozneje peči, ga zarežite s križem na trebušni strani.
- Zapakirajte ga v vrečke ali posodice za zamrzovanje.
- Shranite v zamrzovalnik ali skrinjo.
Pred uporabo ga preprosto odtajajte čez noč na sobni temperaturi in pripravite po želji – kuhajte ali specite.
Namig:
Za najboljši okus kostanj pred zamrzovanjem lahko na hitro blanširate – kuhajte ga dve minuti, nato ga ohladite in posušite. Tako bo po odtajanju ostal mehak, a ne razmočen.
Zanimivost:
Nekoč so kostanj na kmetijah hranili kar v platnenih vrečah, zakopanih v pesek. Tako so ga obvarovali pred izsušitvijo in škodljivci ter ga lahko jedli še sredi zime.
Kostanj lahko brez težav uživate tudi dolgo po jeseni – v kleti, hladilniku ali zamrzovalniku. Pravilno shranjen bo ohranil svoj poln, oreškast okus in mehko teksturo, zato boste z njim lahko dišeče popestrili še praznične decembrske večere.
Pečen kostanj v ponvi na štedilniku – preprost način, da kar v kuhinji zadiši po jeseni
Zadnji prispevki
- Recept za veganski ričet, ki bo všeč tudi ljubiteljem mesa
- Najlažji način, kako izrezljati bučo za noč čarovnic – korak za korakom
- Recept za ‘tapravo’ belokranjsko pogača
- Tole morate poskusiti: Recept za piščančji paprikaš z bučo
- Nove smernice za visok krvni tlak: milijone ljudi bo zdaj dobilo diagnozo visokega krvnega pritiska
- Tri pogoste težave v gospodinjstvu, ki jih lahko reši soda bikarbona