Ta svilnata juha je popolna kombinacija pečene cvetače, začimb in kremaste teksture. Pečenje cvetače ji doda globok, rahlo oreščkast okus, ki se čudovito ujame s toplimi začimbami.
Sestavine
Pečena cvetača:
- 1 kg cvetače (narezane na manjše kose, brez listov in stebla)
- 2-3 žlice olivnega olja
- 1 žlica svežega timijana
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke črnega popra
Juha:
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali več po potrebi)
- 120 ml sladke smetane (sobne temperature)
- 2 žlici masla
- 1 velika čebula (drobno sesekljana)
- 3 stroki česna (drobno sesekljani)
- 1/4 žličke muškatnega oreščka
- Sol in poper po okusu
Za serviranje:
- Nariban cheddar sir
- Drobno nasekljan svež drobnjak
- Dodaten kanček smetane
Postopek
- Pečico segrejemo na 200°C.
- Cvetačo razporedimo po večjem pekaču, pokapamo z olivnim oljem, potresemo s timijanom, soljo in poprom ter premešamo.
- Pečemo 20-30 minut, dokler rahlo ne porjavi in postane mehka. Na polovici pečenja jo premešamo.
- Nekaj kosov cvetače shranimo za dekoracijo.
- V večji lonec dodamo maslo in ga stopimo na srednji temperaturi.
- Dodamo čebulo in pražimo, dokler ne postane mehka in rahlo zlato rjava.
- Primešamo česen in pražimo še 1 minuto, da zadiši.
- Dodamo pečeno cvetačo in prelijemo z jušno osnovo (toliko, da pokrije cvetačo).
- Pokrijemo in kuhamo 20 minut, da se okusi povežejo.
- Lonec odstavimo z ognja in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladke, kremaste teksture.
- Če je juha pregosta, dodamo še nekaj jušne osnove.
- Vmešamo smetano, dodamo muškatni orešček ter začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Juho nalijemo v sklede, pokapamo s smetano in posujemo z naribanim cheddarjem ter drobnjakom.
- Po vrhu položimo nekaj pečenih cvetačnih koščkov.
- Postrežemo toplo in uživamo!
Video recept
Pripravite tudi: Cvetačna pica, ki je tako dobra, da klasične ne boste hoteli več jesti
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira