Ta svilnata juha je popolna kombinacija pečene cvetače, začimb in kremaste teksture. Pečenje cvetače ji doda globok, rahlo oreščkast okus, ki se čudovito ujame s toplimi začimbami.

Sestavine

Pečena cvetača:

  • 1 kg cvetače (narezane na manjše kose, brez listov in stebla)
  • 2-3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica svežega timijana
  • 1/2 žličke soli
  • 1/4 žličke črnega popra

Juha:

  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali več po potrebi)
  • 120 ml sladke smetane (sobne temperature)
  • 2 žlici masla
  • 1 velika čebula (drobno sesekljana)
  • 3 stroki česna (drobno sesekljani)
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • Sol in poper po okusu

Za serviranje:

  • Nariban cheddar sir
  • Drobno nasekljan svež drobnjak
  • Dodaten kanček smetane

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 200°C.
  2. Cvetačo razporedimo po večjem pekaču, pokapamo z olivnim oljem, potresemo s timijanom, soljo in poprom ter premešamo.
  3. Pečemo 20-30 minut, dokler rahlo ne porjavi in postane mehka. Na polovici pečenja jo premešamo.
  4. Nekaj kosov cvetače shranimo za dekoracijo.
  5. V večji lonec dodamo maslo in ga stopimo na srednji temperaturi.
  6. Dodamo čebulo in pražimo, dokler ne postane mehka in rahlo zlato rjava.
  7. Primešamo česen in pražimo še 1 minuto, da zadiši.
  8. Dodamo pečeno cvetačo in prelijemo z jušno osnovo (toliko, da pokrije cvetačo).
  9. Pokrijemo in kuhamo 20 minut, da se okusi povežejo.
  10. Lonec odstavimo z ognja in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom do gladke, kremaste teksture.
  11. Če je juha pregosta, dodamo še nekaj jušne osnove.
  12. Vmešamo smetano, dodamo muškatni orešček ter začinimo s soljo in poprom po okusu.
  13. Juho nalijemo v sklede, pokapamo s smetano in posujemo z naribanim cheddarjem ter drobnjakom.
  14. Po vrhu položimo nekaj pečenih cvetačnih koščkov.
  15. Postrežemo toplo in uživamo!

Video recept

 

Pripravite tudi: Cvetačna pica, ki je tako dobra, da klasične ne boste hoteli več jesti


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSe spodobi, da pošljete sporočilo bivšemu za valentinovo
Naslednji članekValentinova optična iluzija: Kako hitro opazite zlomljeno srce na sliki?