Krompirjevi žganci so nekoč veljali za pravo kmečko hrano, danes pa so malce zapostavljeni. A brez razloga – okusna, nasitna in preprosta jed je vredna, da jo vsaj občasno vrnemo na krožnike. Ocvirke zaradi zdravja lahko brez težav zamenjamo s prepraženo čebulo, rezultat pa bo še vedno odličen.

Nekoč so bili žganci glavna jed na mizi in so jih jedli skoraj vsak dan, saj so veljali za nasiten in poceni obrok. Krompirjevi žganci so posebna različica, ki so jo gospodinje pripravljale predvsem v hladnejših mesecih.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 3 srednje veliki krompirji
  • enaka količina moke kot krompirja (½ ostre in ½ navadne pšenične)
  • 2 l vode
  • sol
  • ocvirki ali 1 večja čebula

PREBERITE TUDI: Recept za praženo kislo zelje, takšno tapravo, kot smo ga jedli v mladosti

Postopek

  1. Priprava krompirja in moke: Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in stehtamo. Moke odmerimo toliko, kot smo stehtali krompirja.
  2. Kuhanje krompirja: Vodo zavremo, posolimo in vanjo damo krompir. Kuhamo približno 5 minut, da se napol skuha.
  3. Dodajanje moke: Na krompir natresemo moko v kupček in na majhnem ognju kuhamo 15 minut. Vmes cmok, ki nastane, preluknjamo s kuhalnico in kuhamo še 15 minut.
  4. Mešanje žgancev: Cmok obrnemo, če je mogoče, sicer ga razdrobimo na manjše kose in pokuhamo še 10 minut. Odlijemo odvečno vodo (žgančevko) in z močnimi gibi s kuhalnico ali z ročnim mešalnikom vse skupaj dobro premešamo, da nastane gladka, ne preveč suha, a tudi ne prevlažna masa.
  5. Strganje žgancev: S kuhalnico za žgance in vilicami žgance natrgamo v skledo.
  6. Preliv: Ocvirke razbelimo in prelijemo čez žgance. Če ocvirkov ne uporabljamo, lahko na olju prepražimo čebulo do zlato rjave barve in z njo prelijemo žgance.
  7. Po želji popečemo: Žgance lahko stresemo tudi v pekač in jih za 10 minut popečemo v pečici na 180 °C – dobili bomo hrustljavo skorjico.

Krompirjevi žganci so krepka tradicionalna jed, ki jo lahko obogatimo z ocvirki ali čebulo. Postrežemo jih kot samostojno jed ali kot prilogo, njihova toplina pa vedno pričara domačnost.

Genialno! Če krompirju dodate to sestavino, bo bolj hrustljav in okusen


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaravne metode, s katerimi se znebimo vinskih mušic
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #127