Včasih ni bilo pudingov v vrečki niti hitrih sladic iz mikrovalovne – le čas, ljubezen in osnovne sestavine. In iz teh preprostih darov kuhinje so nastajale prave mojstrovine, kot so legendarne ledene kocke.
Čeprav ime namiguje na mraz, v srce prinaša toplino.
Sestavine
Za biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 2 žlici kakava
- 6 žlic moke
- 1 zavitek pecilnega praška
Za preliv:
- 200 ml vode
- 200 g sladkorja
Za kremo:
- 500 ml mleka
- 9 žlic moke
- 250 g sladkorja
- 250 g margarine
Za glazuro:
- 100 g jedilne čokolade
- 3 žlice olja
Postopek
- Beljake stepemo v trd sneg, med stepanjem postopoma dodamo sladkor. Nato znižamo hitrost in primešamo rumenjake, moko, kakav ter pecilni prašek.
- Maso enakomerno razporedimo po pekaču (predhodno namazanem ali obloženem s papirjem za peko).
- Pečemo 20 minut pri 200 °C. Ohladimo.
- Vodo in sladkor zavremo. Z vročim sirupom prelijemo hladen biskvit. Pred tem ga rahlo prebodemo z vilicami, da sirup bolje prodre in ga navlaži.
- 400 ml mleka in sladkor zavremo. V preostalih 100 ml mleka gladko zmešamo moko in nato med mešanjem vlijemo v vrelo mleko. Na nizkem ognju kuhamo, dokler se krema ne zgosti.
- Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
- V mlačno kremo zmešamo margarino in zmešamo do gladkega.
- Biskvit enakomerno premažemo s pripravljeno kremo in poravnamo površino.
- Čokolado raztopimo skupaj z oljem nad paro ali na nizki temperaturi. Prelijemo jo čez kremo in nežno razmažemo po celotni površini.
- Pecivo postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se lepo strdi in okusi prepojijo. Nato ga narežemo na kocke in postrežemo.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Slastna bajadera (praline našega otroštva)
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira