Včasih ni bilo pudingov v vrečki niti hitrih sladic iz mikrovalovne – le čas, ljubezen in osnovne sestavine. In iz teh preprostih darov kuhinje so nastajale prave mojstrovine, kot so legendarne ledene kocke.

Čeprav ime namiguje na mraz, v srce prinaša toplino.

Sestavine

Za biskvit:

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 2 žlici kakava
  • 6 žlic moke
  • 1 zavitek pecilnega praška

Za preliv:

  • 200 ml vode
  • 200 g sladkorja

Za kremo:

  • 500 ml mleka
  • 9 žlic moke
  • 250 g sladkorja
  • 250 g margarine

Za glazuro:

  • 100 g jedilne čokolade
  • 3 žlice olja

Ledene kocke po babičinem receptu skoraj zagotovo očarajo vsakega

Postopek

  1. Beljake stepemo v trd sneg, med stepanjem postopoma dodamo sladkor. Nato znižamo hitrost in primešamo rumenjake, moko, kakav ter pecilni prašek.
  2. Maso enakomerno razporedimo po pekaču (predhodno namazanem ali obloženem s papirjem za peko).
  3. Pečemo 20 minut pri 200 °C. Ohladimo.
  4. Vodo in sladkor zavremo. Z vročim sirupom prelijemo hladen biskvit. Pred tem ga rahlo prebodemo z vilicami, da sirup bolje prodre in ga navlaži.
  5. 400 ml mleka in sladkor zavremo. V preostalih 100 ml mleka gladko zmešamo moko in nato med mešanjem vlijemo v vrelo mleko. Na nizkem ognju kuhamo, dokler se krema ne zgosti.
  6. Odstavimo in pustimo, da se ohladi.
  7. V mlačno kremo zmešamo margarino in zmešamo do gladkega.
  8. Biskvit enakomerno premažemo s pripravljeno kremo in poravnamo površino.
  9. Čokolado raztopimo skupaj z oljem nad paro ali na nizki temperaturi. Prelijemo jo čez kremo in nežno razmažemo po celotni površini.
  10. Pecivo postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se lepo strdi in okusi prepojijo. Nato ga narežemo na kocke in postrežemo.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Slastna bajadera (praline našega otroštva)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNapaka, ki jo mnogi delajo in lahko škodi vašim rastlinam na vrtu
Naslednji članekPet skritih znakov, da v hiši pušča voda – ne prezrite jih!