V sezoni jagod skoraj ni gospodinje, ki bi se odrekla pripravi marmelade iz tega sadeža. Jagode poleg očarljivega okusa tudi čudovito dišijo, zato že od nekdaj veljajo za kraljico sadja pri nas.
Da bi jagodna marmelada čim dlje zdržala, se mnogi držijo recepta s konzervansom. Ta dodatek pa ne bo potreben, če boste dodali zadostno količino sladkorja, ki se v marmeladah in slaščicah obnaša kot konzervans – pripravljeno ozimnico ščiti pred hitrim kvarjenjem.
Sestavine
- 3 kg jagod
- 2 kg sladkorja
Postopek
- Jagode očistimo pecljev, operemo, preložimo v lonec in potresemo s sladkorjem. Tako jih pustimo stati čez noč, da spustijo sok.
- Jagod ne sekljamo in ne miksamo v blenderju – ko je priprava končana, morajo ostati koščki sadja za marmelado.
- Zjutraj lonec z jagodami in sladkorjem pristavimo na štedilnik in ob stalnem mešanju z večjo leseno kuhalnico kuhamo marmelado do vrenja. Ves čas odstranjujemo peno, ki se pojavi na površini.
- Ko marmelada zavre, zmanjšamo ogenj na štedilniku in kuhamo še pol ure, torej toliko časa, da se na površini posode nehajo pojavljati pene.
- Marmelado nalijemo v sterilizirane kozarce, jih dobro zapremo in postavimo v pečico, da se marmelada pasterizira. Kozarce hranimo na suhem in hladnem mestu.
PRIPRAVITE TUDI: Recept za domači jagodni sok, ki ga bo oboževala vsa družina
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira