Sardele so cenovno ugodna, zdrava in izjemno okusna riba, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami. Ta recept prinaša edinstven način priprave sardel – v obliki sočnih mesnih kroglic, postreženih v bogati paradižnikovi omaki.
Sestavine
Za mesne kroglice:
- 300 g očiščenih sardel (približno 500 g neočiščenih)
- 1 jajce
- 50 g naribanega parmezana
- 350 g drobtin ali mletih suhih krušnih rezin
- Olivno olje za cvrtje
Za omako:
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 1 čebula (drobno sesekljana)
- 3 stroki česna (drobno sesekljani)
- 1 šopek svežega peteršilja (drobno sesekljan)
- 1 žlica kaper (grobo sesekljanih)
- 500 g paradižnikove omake
- 100 ml rdečega vina
- Sol in sveže mleti črni poper po okusu
Postopek
- Sardele očistimo tako, da odstranimo glavo, drobovino in kosti. Meso narežemo na majhne koščke.
- Jajce stepemo s ščepcem soli in ga dodamo sardelam skupaj s parmezanom in 250 g drobtin. Dobro premešamo, da dobimo gosto zmes. Po potrebi dodamo še nekaj drobtin, če je zmes preveč vlažna.
- Iz pripravljene mase oblikujemo manjše kroglice in jih povaljamo v preostalih drobtinah.
- V globoki ponvi segrejemo večjo količino olivnega olja na približno 180 °C.
- Mesne kroglice ocvremo do zlato rjave barve, nato jih položimo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno olje.
- V drugi posodi segrejemo 2 žlici olivnega olja in dodamo sesekljano čebulo, česen in peteršilj. Na srednjem ognju pražimo 5 minut, da se zelenjava zmehča.
- Dodamo paradižnikovo omako, kapre in rdeče vino ter kuhamo še 10 minut na nizkem ognju.
- V omako previdno dodamo ocvrte mesne kroglice in jih pustimo kuhati še 5-10 minut, da se okusi prepojijo. Po potrebi začinimo s sveže mletim črnim poprom.
- Sardelne mesne kroglice postrežemo takoj, najbolje s polento ali špageti, ki bodo odlično vpili okusno omako.
PRIPRAVITE TUDI: Čufti v omaki
Zadnji prispevki
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira
- To je začimba, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano, če še ni