Vsakdo je že doživel trenutek nepozornosti: jed vre na štedilniku, solnica pa se nagne preveč. Rezultat? Preveč slano in skoraj za v smeti. A dobra novica je, da obstaja kar nekaj preverjenih kulinaričnih trikov, s katerimi lahko popravite preveč slano jed – brez panike in brez odlašanja.

Profesionalni kuharji pravijo, da je sol edina sestavina, ki se je ne da “odvzeti”, lahko pa se njen okus uravnovesi. Trik je v tem, da slanosti nikoli ne poskušamo prikriti z dodatno soljo ali začimbami, ampak jo nevtraliziramo ali razredčimo.

Kako rešiti preveč slano jed?

1. Dodajte kislino

Kislina je najhitrejši način za uravnoteženje slanega okusa.

Uporabite:

  • limonin ali limetin sok,
  • jabolčni kis,
  • pri paradižnikovih jedeh – paradižnikovo omako ali pasto.

Kislost bo presekala slanost in ustvarila bolj harmoničen okus.

2. Dodajte kremaste sestavine

Če so jedi goste (npr. omake, čili, enolončnice), posezite po sestavinah, ki zmehčajo okus:

  • kisla smetana,
  • avokado,
  • rikota ali mascarpone.

Kremasta struktura omili slanost in doda prijetno teksturo.

3. Uporabite mlečne izdelke

Mleko vsebuje naravne sladkorje, ki uravnotežijo sol.

Dodate lahko:

  • sladko smetano,
  • polnomastno mleko,
  • navaden jogurt.

Če želite ostati v veganski različici, poskusite:

  • kokosovo mleko,
  • ovseno mleko.

4. Rešilni trik s krompirjem

  • Pri juhah in enolončnicah v lonec dodajte na kocke narezan surov krompir. Krompir med kuhanjem vpije del tekočine in z njo tudi sol. Po približno 10 minutah ga odstranite.

5. Dodajte sladkor

Le ščepec! Majhna količina sladkorja, medu ali javorjevega sirupa:

  • omili slanost,
  • zaokroži okus.

Pozor: dodajte malo po malo, da jed ne postane sladica.

6. Razredčite jed

Najbolj logičen pristop, ki pogosto deluje najbolje.

Dodajte:

  • vodo,
  • neslano jušno osnovo,
  • paradižnikov sok (pri paradižnikovi omaki).

Posebej učinkovito pri juhah, enolončnicah in omakah.

Preveč soli še ne pomeni uničene jedi. S pravimi triki lahko okus uravnotežite in obrok rešite – pogosto brez dodatnega dela. Zapomnite si: slanost se ne odstrani, ampak se nevtralizira, razredči ali preusmeri z drugimi okusi.

Kako v minuti olupiti kuhan krompir brez opečenih prstov


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTako naredite stare domače piškote na strojček