Veliko ljudi iz navade ali udobja hrani jedilno olje kar poleg štedilnika, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je to ena najslabših možnosti za njegovo shranjevanje.
Najboljša izbira za shranjevanje je temno steklo in prostor, kjer so temperature čim bolj stabilne. Olje nikakor ne sodi poleg štedilnika, saj nihanje temperature slabi njegovo kakovost. Prav tako ga ni priporočljivo hraniti ob oknu, kjer je izpostavljeno svetlobi in dodatnemu segrevanju.
Kam torej s steklenico olja?
Najbolje ga je postaviti v temen kuhinjski predal ali omarico, kjer temperatura ostaja konstantna – skupaj z drugimi osnovnimi živili, kot so sol, poper in začimbe, a ne v neposredni bližini štedilnika.
Ne čakajte predolgo z uporabo
Poleg pravilnega shranjevanja je pomembno tudi, da olje porabimo v razumnem času. Po približno 18 mesecih začne izgubljati lastnosti, predvsem zaradi zmanjšanja vsebnosti polifenolov, prav tako pa oslabi tudi okus. Mediteranski narodi, ki slovijo po visoki porabi oljčnega olja, ga običajno porabijo v roku enega leta – in to z dobrim razlogom.
Pravilno shranjevanje olja vam ne bo podaljšalo le roka uporabnosti, ampak tudi zagotovilo, da boste ohranili vse njegove koristne lastnosti.
PREBERITE TUDI: To so razlogi, zakaj ostankov hrane ne smemo shranjevati v ALU-foliji
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira