Veliko ljudi iz navade ali udobja hrani jedilno olje kar poleg štedilnika, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je to ena najslabših možnosti za njegovo shranjevanje.

Najboljša izbira za shranjevanje je temno steklo in prostor, kjer so temperature čim bolj stabilne. Olje nikakor ne sodi poleg štedilnika, saj nihanje temperature slabi njegovo kakovost. Prav tako ga ni priporočljivo hraniti ob oknu, kjer je izpostavljeno svetlobi in dodatnemu segrevanju.

Priporočamo, da jedilnega olja nikoli ne shranjujete na tem mestu

Kam torej s steklenico olja?

Najbolje ga je postaviti v temen kuhinjski predal ali omarico, kjer temperatura ostaja konstantna – skupaj z drugimi osnovnimi živili, kot so sol, poper in začimbe, a ne v neposredni bližini štedilnika.

Ne čakajte predolgo z uporabo

Poleg pravilnega shranjevanja je pomembno tudi, da olje porabimo v razumnem času. Po približno 18 mesecih začne izgubljati lastnosti, predvsem zaradi zmanjšanja vsebnosti polifenolov, prav tako pa oslabi tudi okus. Mediteranski narodi, ki slovijo po visoki porabi oljčnega olja, ga običajno porabijo v roku enega leta – in to z dobrim razlogom.

Pravilno shranjevanje olja vam ne bo podaljšalo le roka uporabnosti, ampak tudi zagotovilo, da boste ohranili vse njegove koristne lastnosti.

PREBERITE TUDI: To so razlogi, zakaj ostankov hrane ne smemo shranjevati v ALU-foliji


Zadnji prispevki

Prejšnji članekInovacije na igralnih avtomatih za 2025 s pogledom na Online Casino Pistolo
Naslednji članekUganka: Vam uspe najti rešitev? 90 % ljudi je odnehalo