Ko se po gozdu razširi vonj po gobah, je čas za pravo kulinarično razvajanje. Gozdna rižota z jurčki je klasična jed, ki je v času jesenskih gob ne smete zamuditi.

Sestavine

  • 200 g jurčkov (svežih ali posušenih)
  • 200 g riža
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 strok česna
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml belega vina
  • 40 g masla
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol in poper po okusu
  • svež peteršilj

PREBERITE TUDI: Puranji zrezki v gobovi omaki, ki se bodo stopili v vaših ustih

Postopek

  1. Priprava gob: Jurčke očistite in narežite na koščke. Česen pretlačite.
  2. Praženje: V ponvi segrejte olivno olje, dodajte česen in ga na hitro prepražite. Primešajte jurčke in jih na kratko popražite, da zadišijo.
  3. Dodajanje riža: Dodajte riž, premešajte in zalijte z vinom. Ko vino izhlapi, prilijte dve zajemalki vroče zelenjavne osnove. Med kuhanjem na srednje močnem ognju ves čas mešajte ter postopno dolivajte osnovo. Riž je kuhan v približno 20 minutah.
  4. Zaključek: Ko je rižota kremasta, dodajte maslo in parmezan, premešajte in servirajte. Potresite s sesekljanim peteršiljem.

Ste vedeli?

Jurčki veljajo za ene najbolj cenjenih gozdnih gob v Evropi. Zaradi svojega intenzivnega okusa jih imenujejo tudi “kralji gozda”. V italijanski kuhinji so nepogrešljiva sestavina rižot, testenin in omak.

Recept za njoke z gobami, enostavna jed za poletne dni


Zadnji prispevki

Prejšnji članekJurčki – kralji jesenskih gozdov – kje jih najdemo v Sloveniji in kdaj rastejo?
Naslednji članekPajki bežijo kot strela, če uporabite trik s temi 3 sestavinami, ki jih že imate doma