Orehovi rogljički so ena izmed tistih jedi, ki nas spomnijo na otroštvo. Mehko testo in božanski nadev z orehi, ki vedno navduši. Pripravite jih doma in z njimi razveselite sebe ter vse družinske člane.
Sestavine
- Testo
- 1 skodelica mlačnega polnomastnega mleka
- 2,5 žličke suhega kvasa
- 3 jajca
- 1/2 skodelice zmehčanega masla
- 2/3 skodelice sladkorja
- 1 žlička soli
- 5 skodelic večnamenske moke
- Nadev iz orehov
- 1 skodelica mletih orehov
- 3/4 skodelice sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1/8 skodelice mleka
- Premaz
- 1 jajce
- 1 žlička vode
Postopek
- Mleko pripravite tako, da ga v majhni ponvi segrejete na 80 °C, približno 5 minut na srednjem ognju. Hladite mleko, dokler se temperatura ne zniža. Približno 12 do 15 minut.
- V skledi električnega stoječega mešalnika zmešajte sladkor in jajca. Dodamo kvas, maslo in sol. Ko je mešalnik na nizki stopnji, prilijte mleko.
- Dodajte moko – eno zajemalko naenkrat, z mešalnikom na najnižji stopnji, dokler testo ni gladko.
- Testo damo v naoljeno skledo in ga pokrijemo, da vzhaja, dokler ne poveča prostornine za 30 % ali 50 %, približno 90 minut.
- Združite sestavine za orehov nadev in mešajte, dokler se ne povežejo. Zalijemo z malo mleka in mešamo, dokler se zmes ne strdi.
- Odstranite vzhajano testo in ga razvaljajte na kose primerne velikosti. Testo razrežite na velike trikotnike.
Na vsak večji del trikotnika razporedite nadev in ga zvijte v obliki polmeseca. - Zvitke polagamo na naoljen ali s peki papirjem obložen pekač. Pokrijte in pustite, da zvitki vzhajajo približno 1 uro.
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Zvitke premažite z jajčno pasto.
- Pečemo 25-30 minut.