Domače krvavice so tradicionalna slovenska jed, pripravljena iz svinjine, ajdove kaše in prašičje krvi, ki so kot nalašč za zimska kosila ob krompirju in kislemu zelju.
Sestavine (za približno 5 kg mešanice)
- 2-3 svinjske glave
- 1 kg svinjskih pljuč
- 1 kg svinjskih jezikov
- 1/2 kg čebule
- 1 kg kuhane ajdove kaše
- Približno 1/2 l prašičje krvi
- Približno 130 g kuhinjske soli
- Približno 15 g mlete paprike
- Majaron
- 4 glave česna
- Približno 15 metrov tankega prašičjega črevesa
Priprava
- Kuhanje mesa: Svinjske glave, pljuča in jezike kuhajte, dokler niso mehki. Nato vse meso zmeljite z mlinčkom za meso z nožem z majhnim premerom luknje.
- Praženje čebule: Čebulo prepražite na masti, nato pa jo dodajte mesu in še enkrat zmeljite skozi mlinček za meso.
- Priprava mešanice: K mesu in čebuli dodajte kuhano ajdovo kašo, svinjsko kri ter vse začimbe. Mešanico dobro premešajte. Če želite preveriti okus, lahko majhen del zmesi popražite in poskusite.
- Priprava črevesa: Soljena svinjska čreva predhodno namočite v mlačni vodi. Nato jih namestite na polnilni stroj in vanje vlijte pripravljeno mešanico za krvavice.
- Kuhanje krvavic: Pripravljene krvavice dajte v vročo vodo s temperaturo okoli 70°C. Voda ne sme zavreti. Kuhajte jih, dokler krvavice ne izločijo bistre maščobne tekočine (preverite s tanko iglo).
- Sušenje in shranjevanje: Krvavice pustite v hladnem in zračnem prostoru, da se površina črevesja posuši. Nato jih lahko pečete na 150°C približno pol ure ali pa jih zamrznite in shranite za zimske dneve.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira