Domače krvavice so tradicionalna slovenska jed, pripravljena iz svinjine, ajdove kaše in prašičje krvi, ki so kot nalašč za zimska kosila ob krompirju in kislemu zelju.

Sestavine (za približno 5 kg mešanice)

  • 2-3 svinjske glave
  • 1 kg svinjskih pljuč
  • 1 kg svinjskih jezikov
  • 1/2 kg čebule
  • 1 kg kuhane ajdove kaše
  • Približno 1/2 l prašičje krvi
  • Približno 130 g kuhinjske soli
  • Približno 15 g mlete paprike
  • Majaron
  • 4 glave česna
  • Približno 15 metrov tankega prašičjega črevesa

Priprava

  1. Kuhanje mesa: Svinjske glave, pljuča in jezike kuhajte, dokler niso mehki. Nato vse meso zmeljite z mlinčkom za meso z nožem z majhnim premerom luknje.
  2. Praženje čebule: Čebulo prepražite na masti, nato pa jo dodajte mesu in še enkrat zmeljite skozi mlinček za meso.
  3. Priprava mešanice: K mesu in čebuli dodajte kuhano ajdovo kašo, svinjsko kri ter vse začimbe. Mešanico dobro premešajte. Če želite preveriti okus, lahko majhen del zmesi popražite in poskusite.
  4. Priprava črevesa: Soljena svinjska čreva predhodno namočite v mlačni vodi. Nato jih namestite na polnilni stroj in vanje vlijte pripravljeno mešanico za krvavice.
  5. Kuhanje krvavic: Pripravljene krvavice dajte v vročo vodo s temperaturo okoli 70°C. Voda ne sme zavreti. Kuhajte jih, dokler krvavice ne izločijo bistre maščobne tekočine (preverite s tanko iglo).
  6. Sušenje in shranjevanje: Krvavice pustite v hladnem in zračnem prostoru, da se površina črevesja posuši. Nato jih lahko pečete na 150°C približno pol ure ali pa jih zamrznite in shranite za zimske dneve.

Recept za pripravo domačih krvavic


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Nekje se skriva ris, le ljudje z visokim IQ-jem ga bodo našli v 10 sekundah
Naslednji članekMit ali resnica: Je res, da boste bolj hidrirani, če vodi dodate ščepec soli