Slivov džem je klasika, ki se odlično prileže na kruhu ali kot dodatek različnim slaščicam. S tem receptom, ki vključuje vanilijo in rum, boste pripravili okusen džem, ki bo navdušil vse sladokusce. Džem se peče v pečici, kar omogoča enostavnejšo pripravo brez stalnega mešanja. Sledite spodnjim korakom za popoln domači slivov džem.

Sestavine

  • 2 kg sliv
  • 1,5 kg sladkorja
  • 2 stroka vanilije
  • 2 dl ruma

Priprava

  1. Priprava sliv:
    • Slive dobro operite, jih prepolovite in odstranite koščice.
    • Polovice sliv položite na pekač za pecivo.
  2. Dodajanje sladkorja in vanilije:
    • Slive posujte s sladkorjem.
    • Dodajte stroka vanilije, ki ju prerežete po dolžini in izpraskate semena, ter jih enakomerno porazdelite po slivah.
  3. Pečenje džema:
    • Pečico segrejte na 180°C.
    • Pekač s slivami postavite v pečico in pecite džem približno dve do dve uri in pol. Med pečenjem džem občasno premešajte.
    • 15 minut pred koncem pečenja dodajte rum, temeljito premešajte in vrnite v pečico.
  4. Sterilizacija kozarcev:
    • Medtem ko se džem peče, sterilizirajte steklene kozarce in pokrovčke tako, da jih prekuhate v vreli vodi.
    • Po končanem pečenju džema zmanjšajte temperaturo pečice na 50°C in v pečico postavite sterilizirane kozarce, da se dobro posušijo.
  5. Polnjenje kozarcev:
    • Ko so kozarci suhi, vanje nalijte topli džem.
    • Napolnjene kozarce postavite nazaj v pečico, ogreto na 50°C, za nekaj ur, nato ugasnite pečico in pustite, da se džem v pečici ohladi (najbolje čez noč).
  6. Shranjevanje:
    • Naslednji dan kozarce zaprite s pokrovčki ali plastično folijo.
    • Tako pripravljen džem ne potrebuje konzervansov in bo v hladnem in temnem prostoru zdržal celo zimo.

To je edini recept, ki ga boste potrebovali za pripravo slivove marmelade (džema)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekAlergija na morsko hrano: Bodite pozorni na te simptome
Naslednji članekOptična iluzija: Najdite očala, skrita med škarjami, v 9 sekundah, samo 2 % ljudi opravi ta IQ test