Da bi kar najbolje izkoristili prostor v hladilniku in ohranili živila sveža, je ključna pravilna organizacija in nastavitev temperature.
Shranjevanje v vratih hladilnika
Vrata hladilnika so najtoplejši in najpogosteje temperaturno spremenljiv del. Vanj je smiselno shranjevati živila, ki so manj občutljiva na temperaturne spremembe, kot so:
- Začimbe (npr. kečap, majoneza, solatni prelivi)
- Džemi in marmelade
- Sokovi in gazirane pijače
- Po odprtju začimbe shranjujte v hladilniku, medtem ko lahko nekatere, kot so kis in oljčno olje, ostanejo v omari pri sobni temperaturi.
Nikoli pa v vratih hladilnika ne shranjujte jogurtov, jajc, mleka in ostalih hitro pokvarljivih reči.
Nastavitev temperature hladilnika
Idealna temperatura hladilnika je med 3°C in 5°C. S tem preprečite razvoj škodljivih bakterij in mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili zdravstvene težave. Pazite tudi, da vrata hladilnika niso predolgo odprta, saj to vpliva na notranjo temperaturo.
Uporaba steklenih posod za shranjevanje
Steklene posode so zaradi inertnosti materiala primernejše za shranjevanje hrane kot plastične. Steklo ne reagira s kemikalijami in ne vpliva na okus hrane. Zaradi gladke površine se steklene posode tudi lažje čistijo, kar zmanjšuje nabiranje bakterij.
Organizacija glede na rok uporabnosti
Živila, ki jim rok uporabnosti kmalu poteče, postavite v ospredje, da jih uporabite pravočasno. To pripomore k zmanjšanju živilskih odpadkov in boljši preglednosti.
PREBERITE TUDI: Zakaj hladilnik smrdi? Odgovor se skriva v teh 5 navadah
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira