Cvrtnik na vroč zrak je postal pravi zvezdnik kuhinj – omogoča pripravo hrustljavih jedi z malo ali skoraj nič olja, brez nereda in dolgega čakanja. A čeprav ga mnogi uporabljamo vsakodnevno, obstajajo živila, ki v ta aparat nikakor ne sodijo. Ne le, da ne bodo uspela, pogosto lahko povzročijo pravo zmedo v napravi.

Poglejmo, katera hrana je za cvrtnik na vroč zrak prepovedana.

1. Hrana v mokrem testu

Zrezki v pivskem testu ali hrustljava tempura so sanje za ljubitelje ocvrtega, a v cvrtniku na vroč zrak jih raje preskočite. Brez olja testo ne otrdi takoj, zato bo jed razmočena, čeprav je meso že pečeno. Za hrustljave rezultate raje posezite po paniranih različicah.

2. Kos sira brez zaščite

Sir se stopi hitreje, kot se lahko speče skorjica. Rezultat? Razlita, zažgana masa po notranjosti aparata. Če želite pripraviti sir, ga morate zaviti v panado, zelenjavo ali testo. Tako bodo mocareline palčke popolna izbira, navaden kos sira pa velika napaka.

PREBERITE TUDI: Katera živila dati v cvrtnik na vroč zrak namesto v ponev?

3. Listnata zelenjava

Špinača, rukola in podobna lahka zelenjava ne ostane na mestu – ventilator jo razpiha, listi se hitro izsušijo, hrustljavosti pa ne bo. Bolje je uporabiti težje vrste, kot je ohrovt, ki v kombinaciji z malo olja postane prijetno hrustljav.

4. Kokice

Morda se zdi dobra ideja, a cvrtnik na vroč zrak običajno ne doseže temperature, ki bi bila potrebna, da koruza lepo poči. Rezultat so zažgana zrna– bolj frustracija kot prigrizek.

Kaj pa lahko daste v cvrtnik na vroč zrak?

Čeprav določena živila niso primerna, obstajajo takšna, ki se v cvrtniku izkažejo odlično: piščančja krača postane hrustljava in sočna, losos dobi lepo zapečeno skorjico, čičerika pa se spremeni v zdrav hrustljav prigrizek. Tudi jajca, oreščki in celo mafini so presenetljivo dobri, ko jih pripravimo na ta način.

Po spletu se širi nevaren nasvet za čiščenje cvrtnika na vroč zrak. Ne počnite tega!


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPijana nevesta: Recept za sočno sladico z nežno kremo in smetano
Naslednji članekRecept: Naredite makovo pecivo, ki bo navdušilo prav vse