Ko se poletna vročina umiri in gozdove ovijejo jesenske meglice, je pravi čas za gobarjenje. Med vsemi užitnimi gobami v Sloveniji prav jurčki (jesenski gobani) slovijo kot najbolj cenjeni in iskani. Imajo poln okus in so izjemno priljubljeni v kulinariki. Pripravimo jih lahko na različne načine, najboljši pa so v gobovi juhi, rižotah in umešani z jajci.

Kdaj rastejo jurčki?

Jurčki (Boletus edulis) se najprej pojavijo poleti, a svoj pravi razcvet doživijo jeseni. Največ jih je od septembra do novembra, ko so temperature prijetno nizke, tla v gozdu pa ravno prav vlažna. Jesenski jurčki so posebej aromatični, saj počasnejša rast v hladnejšem vremenu omogoča, da razvijejo intenzivnejši okus.

PREBERITE TUDI: Do kdaj in kje v Sloveniji rastejo najboljše užitne gobe?

, Jurčki – kralji jesenskih gozdov – kje jih najdemo v Sloveniji in kdaj rastejo?

Kje jih najdemo v Sloveniji?

Slovenija je prava gobarska dežela in skoraj vsak gozd skriva jurčke. Najbolj pogosto jih najdemo:

  • v mešanih gozdovih smreke, jelke in bukve,
  • na senčnih, a ne preveč močvirnatih predelih,
  • tam, kjer je zemlja mehka in bogata z listjem.

Zlasti so znani bogati gozdovi na Notranjskem, Gorenjskem, v Zasavju, na Pohorju in v Beli krajini. Pomembno je, da jih iščemo zgodaj zjutraj, ko so še sveži in manj je verjetno, da jih bodo že pobrali drugi gobarji.

Če jurčkov ne boste našli, pa vam ne uide kakšen gabrov ded, ki je prav tako zelo okusen – nekaterim je celo bolj všeč kot “kralj gozdov”.

Kako pravilno shranimo gobe? (vsi načini shranjevanja)


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZdaj je pravi čas, da iz kuhinje zadiši po slastnem bučnem pecivu
Naslednji članekRecept za najboljšo rižoto z jurčki – kremasta, bogata in pripravljena v 30 minutah